Foto: Ministarstvo za rad

Kako u danima koji su usledili ministar nije našao za shodno da se obrati ovim povodom, preostaje samo jedan zaključak – i Đorđević se slaže sa tim da ovo pitanje zaslužuje sankciju.

A ako je pitanje o plati zabranjeno, šta li je još tabu kada je reč o biografiji Zorana Đorđevića? Da li je u redu raspitivati se o njegovom formalnom obrazovanju pošto zvanični podaci vape za pojašnjenjima? Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane, da bi potom stekao titulu mastera u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije na zajedničkom programu na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd. Ponuda za program sličnog rogobatnog naziva može se pronaći na internet stranici Univerziteta Megatrend. Đorđević trenutno radi na doktoratu.

A ako pitanje o njegovom obrazovanju nije proskribovano, raspitivanje o radnoj biografiji verovatno jeste. Maliciozni mediji su pisali da je karijeru počeo kao vozač aktuelne guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković. Ono što je mnogo izvesnije jeste da je bio osnivač dve of-šor kompanije registrovane u Delaveru, preko kojih je 2009. godine u poslu sa Telekomom zaradio 88.000 evra. Od jula 2011. do avgusta 2012. godine bio je finansijski direktor u kompaniji „ComTrade“, jednoj od najuspešnijih IT firmi u zemlji koju predvodi Veselin Jevrosimović, aktuelni predsednik Atletskog saveza Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić doveo ga je u ministarstvo, gde je ostao i nakon dolaska njegovog naslednika Bratislava Gašića. Obavljao je funkciju državnog sekretara kada je 2016. godine, zahvaljujući Gašićevoj sklonosti za nepromišljenim i neprimerenim izjavama, mesto ministra ostalo upražnjeno. Taman kada se uhodao u funkciju ministra odbrane, bio je prinuđen da na leto 2017. godine rotira pozicije sa Aleksandrom Vulinom i u Vladi Ane Brnabić zauzme poziciju ministra rada.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Oženjen je i ima dvoje dece. Uzgred, plata ministra u Vladi je oko 90.000 dinara.