Brčko

Ošamario me i naredio da se svučem, bio je grub i odvratan 1

Ošamario me i naredio da se svučem, bio je grub i odvratan

„Bila je noć, 28. jula 1992. godine kada su u Brezovo Polje stigli srpski vojnici koji su se zvali Arkanovi tigrovi. Tražili su deset djevojaka da im u Brčkom čiste stanove. Tvrdili su da nam neće ništa ružno uraditi, da se ne brinemo.

Natjerali su mamu da gleda dok me siluju 2

Natjerali su mamu da gleda dok me siluju

Bila je nedjelja, 10. maj 1992. godine, oko četiri sata po podne kada su na podrumska vrata, gdje sam se krila sa svojom porodicom, rodbinom i prijateljima navalili arkanovci, njih oko 30.

Izetbegović: Niko neće uništiti RS 3

Izetbegović: Niko neće uništiti RS

Mi ćemo čuvati BiH i Dejtonski sporazum i sve građane, i Srbe i Hrvate i Bošnjake, izjavio je u Brčkom predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović i poručio da neće biti rata i da neće niko uništiti Republiku Srpsku (RS), javlja RTRS, pozivajući se na Nezavisne novine.

Dan žalosti u Brčkom

Dan žalosti u Brčkom

U Brčkom je obavljena kolektivna sahrana 80 civilnih žrtava Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. Žrtve koje su identifikovane tokom ekshumacije iz masovne grobnice u Goricama kod Brčkog, juče su sahranjene na lokalitetu pored gradskog groblja u Brčkom. Prema procenama organizatora, ukopu je prisustvovalo između 15 i 20 hiljada osoba.