Gaza

Strah od reprize scenarija iz 2014.

Sedmoro ljudi je ubijeno u eskalaciji nasilja između izraelskih i palestinskih snaga u Gazi. Od ponedeljka uveče na Izrael je ispaljeno više od 400 raketa, dok su izraelske letelice pogodile 150 meta. U napadima na Gazu je poginulo šestoro Palestinaca, od kojih četvoro ekstremista, dok je jedan palestinski civil ubijen u raketnom napadu na jugu Izraela.

Poginulo devet Palestinaca i jedan poznati novinar

Najmanje devet Palestinaca je ubijeno od strane izraelske vojske, a ranjeno 491 bojevom municijom, kada su Izraelci otvorili vatru tokom protesta hiljada palestinskih demonstranata duž pojasa Gaze, piše u saopštenju palestinskog Ministarstva zdravlja.

Razgovori u Egiptu

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh, čija palestinska organizacija vlada Pojasom Gaze, otputovao je danas u Egipat, dva dana pošto je Egipat otvorio granicu prema Gazi.

Protesti širom Palestine

Najmanje jedan demonstrant je poginuo tokom jučerašnjih protesta u pojasu Gaze koje su Palestinci organizovali pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju po kojoj je odluka SAD da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela proglašena nevažećom.

Drugi "dan gneva" obeležen nasiljem

Izraelske snage na Zapadnoj obali juče su nastavile da se sukobljavaju sa Palestincima koji protestuju zbog toga što je američki predsednik Donald Tramp objavio da priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela.

Hamas pozvao na Intifadu

Na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, palestinska islamistička grupa Hamas reagovala je tako što je pozvala na novu pobunu protiv Izraela koja je trebalo da krene u petak, ali, protesti su na mnogim mestima počeli već danas.

Palestinci u Gazi pale slike Trampa

Palestinaca učestvuju danas na protestima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Streljani doušnici Izraela

Streljani doušnici Izraela

Pripadnici palestinskog borbenog pokreta Hamas juče su pogubili 11 optuženih da su sarađivali sa Izraelom u pojasu Gaze, objavljeno je na veb-sajtu Al Rai, koji drži Hamas. Pogubljenja su izvršena dan pošto su tri komandanta oružanog krila Hamasa poginula u izraelskom napadu na jednu zgradu u Rafi, u južnom delu pojasa Gaze. Smatra se da je Izrael znao gde su da bi mogao da ih likvidira gađanjem iz vazduha.


Izrael ubio rukovodioce vojnog krila Hamasa

Izrael ubio rukovodioce vojnog krila Hamasa

U izraelskom napadu iz vazduha na Gazu juče su poginula tri visoka rukovodioca vojnog krila palestinskog pokreta Hamas, potvrdio je taj pokret. Agencija AP tumači da je ta akcija verovatno veliki udarac za moral Hamasa i značajan uspeh izraelske obaveštajne službe koja ih je locirala.


Šestoro Palestinaca poginulo u napadu Izraela

Šestoro Palestinaca poginulo u napadu Izraela

Šestoro Palestinaca je juče poginulo u napadu vojnog vazduhoplovstva Izraela na „legitiman cilj“ u pojasu Gaze, javila je agencija Frans pres. Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela je saopštilo da je cilj tog napada postignut – ubijen je komandant vojnog krila borbene palestinske organizacije Hamas, Mohamed Deif, nekadašnji zamenik Bin Ladena u organizaciji Al Kaida.


Nema mira dok traje izraelska blokada Gaze

Nema mira dok traje izraelska blokada Gaze

Koordinator humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija u pojasu Gaze Džejms Rouli ocenio je juče da su male nade za trajni mir ako Izrael ne ukine blokadu uvedenu 2006. godine zbog dolaska na vlasti palestinskog pokreta Hamas u Gazi.

PrvaPoslednja