Oslo

U Oslu počinju veliki NATO manevri

U Oslu počinju veliki manevri NATO, u kojima učestvuje 50.000 vojnika iz 31 zemlje, sa 10.000 vozila, 250 aviona i 60 ratnih brodova. Vežba nazvana „Spoj trozupca 2018.“ održava se na kopnu, moru i u vazduhu u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnim delovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i vazdušnom prostoru Finske i Švedske.

Erna Solberg se izvinila „nemačkim devojkama“

Norveška premijerka Erna Solberg je u ime Vlade uputila zvanično izvinjenje Norvežankama prema kojima se loše postupalo zbog veza u kojima su bile u vreme Drugog svetskog rata s nemačkim vojnicima.

Marizi Konde nagrada za književnost

Francuska književnica poreklom iz Gvadalupea Mariz Konde dobitnica je ovogodišnje nagrade za književnost Nove akademije, koju su ustanovili švedski književnici, pošto je Nobelov komitet, zbog seksualnog skandala oko Akademije za književost, odlučio da ove godine Nobelova nagrada za književnost ne bude dodeljena.

Umro Torvald Stoltenberg

Bivši visoki komesar UN za izbeglice, norveški socijaldemokratski političar Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini, prenela je norveška televizija NRK.

Tramp nominovan za Nobela

Američki predsednik Donald Tramp nomininovan je za Nobelovu nagradu za mir za iduću godinu, otkrila su u sredu dva norveška poslanika, navodeći kao razlog istorijski samit sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong Unom.

Norveška ministarka pravde podnela ostavku

Norveška ministarka pravde Silvi Listhaug podnela je danas ostavku kako bi sprečila krah manjinske vlade u zemlji, a nakon što je izazvala buru u javnosti svojim komentarima u kojima je optužila opoziciju da je previše popustljiva prema osumnjičenima za terorizam, javlja Gardijan.

Norveška prva u svetu ugasila FM radio

Norveška je završila proces digitalizacije radija i tako postala prva zemlja u svetu koja je ugasila nacionalno emitovanje signala putem FM mreže.

Brnabić: Region da uči od Skandinavije

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je ključni spoljnopolitički cilj Srbije, a podrška norveške vlade u tom procesu nam je jako značajna, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na predavanju u Norveškom institutu za međunarodne odnose, kojim završava posetu toj zemlji.

Brnabić: Cenimo pomoć Norveške

Srbija izuzetno cenu pomoć i podršku koju joj Norveška pruža u sprovođenju reformi, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života svih građana i ubrzanje procesa evropskih integracija.

PrvaPoslednja