Dva u jedan 1

Novi, 166. broj časopisa za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku – Kultura, koji se nedavno pojavio u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, obrađuje dve teme – Rijaliti programe u Srbiji, koju je priredio prof. dr Goran Gavrić i Metodologiju savremenih društvenih istraživanja, koju je uredila prof. dr Snežana Stojšin.

Osim pomenute dve tematske rubrike u ovom broju su i ostale, redovne rubrike – Istraživanja, Osvrti i Prikazi.

„U Srbiji je rijaliti program zaživeo sa Velikim bratom, izumom Holanđanina Džona de Mola, i to kao svojevrsni eksperiment kojem su prethodila istraživanja savremenih umetnika na koji način policija i službe obezbeđenja koriste video kamere; iz toga je proizašlo kreiranje prostora u koji svako dolazi da bi bio viđen, to jest, da bi video druge. U međuvremenu, mnoge okolnosti su se menjale, kako na globalnom nivou tako i u Srbiji, pa su posle Velikog Brata rijaliti programi u našoj zemlji u priličnoj meri evoluirali i poprimili forme koje izlaze iz okvira rijalitija, usvajajući širok spektar uglavnom negativnih uticaja iz različitih sfera društva“, navodi prof. dr Goran Gavrić.

„Svaki naučnik koji se, između ostalog, bavi empirijskim istraživanjima društvenih pojava zna koliko je puta sebi postavio pitanje: kako da uradim istraživanje, odnosno, koji je najbolji način da uradim istraživanje? Traženje odgovora na ovo pitanje naučnike uvek, ili bar tada, podseća na značaj metodologije, odnosno na značaj bavljenja metodološkim problemima i pitanjima. U tematskom poglavlju Metodologija savremenih društvenih istraživanja: problemi i perspektive, autori tekstova su tražili odgovore na pitanja kako saznati istinu, kako najadekvatnije operacionalizovati složene pojmove, kako primeniti metod slučaja u istraživanjima različitih društvenih pojava, kako meriti u društvenim naukama, bavili su se problemom uzorka u istraživanjima društvenih problema, problemima vizuelnih istraživanja, a zatim su tražili kako primeniti neke postupke u različitim istraživanjima“, ističe prof. dr Snežana Stojšin.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dva u jedan”

  1. Moze i mora biti samo – dva u jednom. Kada je ovako, neodredjeno, kao sto jeste. A ako se radi o rubrikama ili celinama, onda – dve u jednom (broju, izdanju, casopisu). Ali sigurno nije „dva u jedan“, jer u srpskom jeziku postoje tzv. padezi. A radi se o casopisu ‘Kultura’, avaj!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.