O velikoj modernoj tragediji 1

Složeni lik Džima Morisona, briljantnog, harizmatičnog pevača, filozofa, pesnika, delinkventa, opsednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet, sve to i još ponešto nalazi se u knjizi Niko se odavde neće izvući živ Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena, koju je nedavno objavila Laguna u prevodu Dejana Cukića.

Ova sveobuhvatna biografija Morisona i grupe Dors, sa petnaest dosad neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je sedam godina.

Napisali su je poznati rok biografi Džeri Hopkins i Deni Šugerman, poverenik i pomoćnik Dorsa – ljudi koji imaju veliku empatiju i blisko iskustvo sa Morisonom, zbog čega su uspeli da nam maestralno prenesu ovu veliku modernu tragediju.

Džeri Hopkins, novinar koji je više puta intervjuisao Morisona za časopis Roling stoun, i Deni Šugermen, koji je počeo da radi za Dorse sa samo 12 godina, oslanjaju se na znanje iz prve ruke kako bi temeljno istraženoj biografiji jedne od najfascinantnijih i u isti mah najnepredvidljivijih zvezda klasičnog roka dali poseban ton.

Svako poglavlje je nalik priči ispričanoj uz logorsku vatru i ne upoznaje nas samo sa škakljivim detaljima već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i Dorse tokom njihovog meteorskog uspona u panteon rok muzike.

Ima tu i epskih scena opijanja i gomile žena i Morisonovih sukoba sa zakonom, ali i promišljenih osvrta na njegovu vešto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donela slava i njegovu želju da promeni sliku javnosti o sebi i bude ozbiljno shvaćen kao pesnik.