Ali ispod sjaja tog savršenstva krije se nešto drugo: strašno joj je dosadno. Osim toga, preplavljena je nezasitom potrebom za seksom, po svaku cenu. Boreći se da obuzda nagon i želju, Adelin život počinje da se vrti oko afera za jednu noć, kašnjenja na posao, laganja muža – sve dok ne upadne u sopstvenu zamku.

Roman U vrtu ljudoždera Lejle Slimani pojavio se nedavno u izdanju IP Booka, u prevodu Vladimira D. Jankovića. Roman govori o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe.

Ona se uzdržava od osuđivanja, izazivajući time naklonost ili makar razumevanje čitaoca za junakinju. U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problematiku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu. U vrtu ljudoždera zaprepastiće čitaoca, zadiviti ga i zapanjiti; postaviće mu pitanja na koja će, još dugo nakon završetka čitanja, tražiti odgovore.

Lejla Slimani je rođena 3. oktobra 1981. u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Ona i njene dve rođene sestre vaspitavane su u duhu francuske kulture i tradicije. Godine 1999. došla je u Pariz na studije.

Diplomirala je na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, a onda se ipak opredelila za karijeru u medijima. Bavljenje novinarstvom dovešće je 2008. u redakciju časopisa Mlada Afrika. Godine 2014. objavila je svoj prvi roman, U ljudožderovom vrtu. Uspavaj me je njen drugi roman, za koji je dobila prestižnu Gonkurovu nagradu.

Povezani tekstovi