Štivo za adrenalin 1

Izdavačka kuća Laguna ušla je završnicu priprema za predstojeću trodnevnu manifestaciju, 25. Noć knjige, koja će trajati od 10. do 12. decembra, pa je kao jedan od izdavačkih aduta prvog dana decembra objavila novu zbirku krimi priča norveškog pisca, muzičara, sportiste, ekonomiste, reportera Jua Nesbea, pod naslovom Ostrvo pacova.

Srpski prevod nove Nesbeove knjige priča, koji je najpre najavljen za februar 2022, stiže tri meseca posle prve zbirke Stručnjak za ljubomoru, koju je Laguna objavila početkom septembra.

Obe knjige prevela je Jelena Loma.

Posle sedam Nesbeovih kratkih priča iz prve zbirke, koju su čitaoci već ocenili kao „štivo koje diže adrenalin“, sa Ostrvom pacova stiže još pet „priča iz bliske budućnosti“, čija je zajednička nit istraživanje fenomena moći.

Pojedini britanski izdavači su svih 12 priča objavili u jednoj knjizi.

Naslovna priča nove Lagunine zbirke smeštena je u postpandemijsku Ameriku, čiji bogataši pokušavaju da, kupujući posede u raznim zabitima, stvore savremenu Nojevu barku koja će ih spasiti od zaraze.

Priča Brisač bavi se istraživanjem večnog života i problemima sećanja, dok se u Crvrčcima dva najbolja prijatelja na putu za trke s bikovima u Pamploni zaljubljuju u istu devojku.

U Protivotrovu otuđeni sin planira posetu ocu na farmi zmija u Africi, dok se za glavnog junaka Crnog skakača ispostavlja da nije psiholog već profesionalni ubica u službi međunarodnih korporacija.

Ju Nesbe, koga bije glas najčitanijeg savremenog skandinavskog pisca i kralja skandinavskog noara, ne samo da se u ovim kratkim pričama poigrava književnim žanrovima već, prema rečima kritičara, „istražuje iskrivljene umove i mračna mesta ljudskog srca“, nudeći literarnu zabavu od koje se „ledi krv u žilama“.

Popularnost dela Jua Nesbea, čije su knjige prevedene na 50 jezika i prodate, prema ovogodišnjim podacima, u više od 50 miliona primeraka širom planete, prešla je granice Skandinavije.

Važi za jednog od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana.

Više njegovih naslova nalazi se na listi 100 najboljih knjiga u krimi žanru svih vremena, neki od njih su doživeli filmsku i TV adaptaciju. Poznat je i kao pisac za decu.