U ovoj kolumni Almudena opisuje, ono što vidi čuje i oseća, stavljajući događaje u širi društveni kontekst koji je začinjen blagom ironijom, a ponekad i sarkazmom. Almudena Grandes spada u najznačajnije savremene španske pisce. S istim uspehom hvata se u koštac sa širokim spektrom tema: zaista ume da piše sve: od erotske proze do istorijskih romana.

Ovih se dana u našim knjižarama pojavio njen prvi roman koji je davne 1989. šokirao i podelio Španiju. Rečje o rukopisu „Odrastanje Lulu“ (izdavač: Čarobna knjiga, korektan prevod Marine Marković). Ova majstorski osmišljena i žestoko erotična priča prati Mariju Luizu, od milošte zvanu Lulu, na putu njenog seksualnog buđenja. Kada petnaestogodišnju Lulu zavede porodični prijatelj Pablo, koji je dvanaest godina stariji od nje, u njoj se pobuđuju osećanja koja su bila potiskivana. Gonjena svojim žudnjama, odrasla Lulu prelazi tanku liniju koja razdvaja pristojnost od perverzije i upušta se u zabranjene podvige.

Nije ni čudo da je javnost u Španiji bila podeljena ako se ima u vidu da je sve što ima veze sa seksom i seksualnošću u klero-nacionalističkoj Frankovoj Španiji bilo zabranjivano i potiskivano. Do sada je ovaj roman objavljen u dvadeset zemalja i prodat u više od milion ipo primeraka, a po njemu je snimljen i istoimeni film u režiji Bigasa Lune. Upozoravamo čitaoce da je na nekim mestima jezik pornografski eksplicitan, ali i to je bilo više nego dovoljno da se Almudenino igranje „po ivici“ isplati i donese joj nagradu „Vertikalni osmeh“ za najbolji španski erotski roman te godine.