Zavodljivi portret američkog Juga 1

Najpoznatiji roman američkog književnika Džona Berneta (1939) – Ponoć u vrtu dobra i zla, koji se našao u najužem izboru za Pulicerovu nagradu 1995. godine, od nedavno je, u novom prevodu Branislave Radević Stojiljković, dostupan čitaocima u Srbiji, zahvaljujući Laguni.

Knjiga je doživela neočekivan i nagli uspeh i provela je 216 nedelja na prvom mestu najprodavanijih naslova NJujork tajmsa i po kojoj je Klint Istvud snimio istoimeni film.

Kolumnista magazina Esquire Džon Berent osamdesetih godina prošlog veka traga za inspiracijom kako bi napisao seriju članaka o živopisnom američkom Jugu.

Međutim, pažnju će mu privući senzacionalno suđenje za ubistvo koje se dogodilo 1981. u Savani, a ideju o kolumnama je zamenila fascinantna knjiga kojom defiluje plejada ekscentričnih junaka.

Pred čitaocem, koji prati razvoj suđenja prepun nepredvidivih obrta, promiču dobro vaspitane dame iz Kartaškog kluba udatih žena, nestalni mladi žigolo, nesrećni pustinjak koji poseduje bocu izuzetno jakog otrova, ostarela južnjačka lepotica obuzeta samougađanjem, neodoljivo komična dreg kraljica, arogantan antikvar, vudu sveštenica koja izvodi svoju magiju na groblju u ponoć i još mnogo živopisnih epizodnih junaka.

Ovaj zavodljivi portret najzanimljivijeg južnjačkog grada, slikan kroz prizmu slučaja jednog ubistva, ovenčan je titulom modernog klasika književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.