021: Uzrok afere oko izbora direktora Vojvodinašuma - raskol u SVM-u 1Foto: SVM

Uzrok afere oko izbora novog direktora u Javnom preduzeću Vojvodinašume je raskol u Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), piše danas informativni portal 021 iz Novog Sada.

„Uzrok afere je raskol u SVM-u između (dugogodišnje direktorice Vojvodinašuma) Marte Takač i predsednika stranke Ištvana Pastora. Da se žurilo sa njenim izbacivanjem iz ovog preduzeća pokazuje i podatak da je komisija za izbor direktora dva puta formirana. Jednom sa većinskim članovima Srpske napredne stranke i drugi put, nedelju dana kasnije, sa članovima SVM-a na čelu sa Robertom Ototom“, navodi 021 (021.rs).

Pokrajinska vlada je prošle nedelje, a pre izricanja privremene mere od strane suda, umesto Marte Takač imenovala novog direktora, mastera ekonomije Rolanda Kokaija, ali je zbog sudske zabrane njegovo imenovanje stopirano do daljeg.

Viši sud u Novom Sadu doneo je privremenu meru na konkurs za izbor direktora Vojvodinašuma i naložio Pokrajinskoj vladi da stane sa sprovođenjem konkursa, uz obrazloženje da nisu obezbeđeni isti uslovi za sve kandidate.

Marta Takač, kojoj mandat ističe krajem jula, konkurisala je zajedno sa kandidatom Rolandom Kokaijem na mesto direktora.

U obrazloženju suda, u koje je 021 imao uvid, navodi se da je Marti Takač na kućnu adresu stigao dopis na memorandumu Pokrajinske vlade, bez pečata i delovodnog broja, a koji je potpisao predsednik Komisije za sprovođenje konkusa Robert Otot da je diskvalifikovana zbog „nepotpune dokumentacije“.

Na upit za uvid u konkursnu dokumentaciju, Marta Takač je opet dobila dopis na kom se „zloupotrebljava institucija Pokrajinske vlade, te bez pečata, a uz potpis Otota dobija odgovor da se njen zahtev odbija uz nemogućnost podnošenja žalbe“.

Viši sud u Novom Sadu je za ovakvo činjenje Komisije oformljene pri Sekretarijatu za poljoprivredu ocenio da ima „klasičan protivpravni karakter“, navodi 021.

Portal dodaje da je Marta Takač ujedno podnela i krivične prijave protiv svih članova komisije, kao i protiv predsednika Roberta Otota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari