Parada pomerena za dan zbog obaveza predsednika? 1Foto: BETA /SASA DJORDJEVIC/DS)

Na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vojnopolicijska parada „Odbrana slobode“, koja će se organizovati povodom Dana pobede 9. maja, kada Evropa obeležava kapitulaciju nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, koji je „uzela“ i za svoj dan, biće održana jedan dan posle međunarodnog praznika koji joj je povod, 10. maja.

Kabinet predsednika Srbije i Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na pitanje Danasa da li je vojna parada pomerena zbog Vučićevih „neodložnih obaveza“ 9. maja.

Penzionisani general Vojske Srbije Momir Stojanović ocenjuje da „očigledno prilagođavanje svega, pa čak i međunarodnih prazničnih datuma Vučiću pokazuje koliko je Srbija skliznula u diktaturu“. Desetog maja se, inače, obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti „Kretanjem do zdravlja“, a često i svetski Dan majki, koji, međutim, ove godine „pada“ 12. maja, pošto se praznuje svake druge nedelje u maju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će parada biti održana 9. maja, ali potom, u svojim čestim izjavama, samo je rekao da je pomerena za 10. maj, ne navodeći razlog. On 9. maja ima više spoljnopolitičkih aktivnosti u Rimu i Tirani.

Kabinet predsednika i Ministarstvo odbrane do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili na pitanja našeg lista o razlozima vojne parade „dan posle“ praznika povodom kojeg se organizuje, koja su im prosleđena prekjuče.

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike ima nadležnost da, u skladu sa zakonom, „komanduje Vojskom“, kao i da „postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije“. General Stojanović, inače bivši direktor Vojnobezbednosne agencije i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da takve odredbe ne znače da je predsednik Srbije vrhovni komandant, objašnjavajući da Vojskom komanduje Vrhovna komanda, u kojoj su osim predsednika i premijer ili ministri. Ukoliko je imao obaveze, vojnoj paradi su mogli da prisustvuju drugi državni funkcioneri, kao što se to radi „u normalnom svetu“, kada je neko od zvaničnika odsutan, ocenjuje on.

– Pomeranje vojne parade povodom Dana pobede nad fašizmom, a verovatno zbog Vučićevih obaveza, još je jedan jasan pokazatelj koliko je Srbija potonula u autokratiju, u kojoj je sve podređeno jednom čoveku. Očekujem da i ova parada bude zloupotrebljena u propagandne, političke i stranačke svrhe, kao što je to bilo i prilikom nedavnog obeležavanja 20 godina početka NATO agresije. Zabrinjavajuća je sve veća, češća i očiglednija zloupotreba vojske u političke svrhe – kaže Stojanović.

On ocenjuje da vojne parade u Srbiji predstavljaju „pokazivanje mišića za domaću javnost“, koju treba ubediti da smo „moćni, jaki i suvereni“. Prema njegovom mišljenju, vojska „treba da jača bez velike pompe“, a besmisleno je održavati parade svake godine, što se čini poslednjih godina. Parade ove vrste nisu nimalo jeftine, a u siromašnoj Srbiji koja „odumire“ novac bi mogao pametnije da se upotrebi, recimo za socijalna davanja, lečenje dece ili podsticaj nataliteta, dodaje.

– Istovremeno sa ovakvom paradom čujemo da nećemo ratovati za Kosovo i Metohiju i da nećemo braniti teritorijalni integritet i suverenitet na tom delu naše teritorije. Misija vojske je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta, učešće u mirovnim operacijama u svetu i učešće u vanrednim situacijama u zemlji. Pošto je odustala od odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Vojska Srbije će, dakle, 10. maja pokazati da je spremna za mirovne misije i vanredne situacije – kaže Stojanović.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ biti održan 10. maja 2019 . godine na Bulevaru Nikole Tesle u Nišu, sa početkom u 11 časova. Program prikaza obuhvata svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant. Planirano je učešće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su juče „proveri pripremljenosti“ za Prikaz sposobnosti.

Saobraćaj u Nišu je, inače, već od početka ove sedmice otežan i usporen. Sever grada, u kojem će biti održana parada, od ponedeljka je potpuno zatvoren za saobraćaj, studenti Tehničkih fakulteta i srednjih škola pešice dolaze njih, a stanovnici tamošnjeg naselja „Stevan Sinđelić“ ne mogu kolima ni do stanova. U ovom delu grada mogu se videti uglavnom samo policijska i vozila Vojske.

Parada je prvobitno najavljivana za 24. mart, kada je počelo NATO bombardovanje Srbije, ali se od toga odustalo „na molbu predsednika Vučića“. Pripreme za paradu „pod tim datumom“ uveliko u bile započele, tako da su u to vreme na Bulevaru Nikole Tesle uklonjeni takozvano razdelo ostrvo i stubovi za osvetljenje na njemu.

Prikazuje se i ono što nemamo

– Mi koji imamo veze sa vojskom ovih dana imamo opor utisak u ustima. Dobro znamo da deo toga što će biti prikazano na vojnoj paradi nije u operativnoj upotrebi u vojsci. I na kalendarima koji se dele ovih dana, nalaze se slike oružja koje smo tek naumili da nabavimo, a kojih još nema u naoružanju – kaže general u penziji Momir Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari