Abas odbija da primi od Izraela novac od poreza 1Mahmud Abas Foto: Wikipedia

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će odbiti da primi novac od poreza koji u ime Palestinske uprave ubira Izrael, pošto je ta zemlja odlučila da zamrzne 138 miliona dolara od čitave sume.

Toliko novca Palestinska uprava daje na ime pomoći porodicama palestinskih ekstremista. Abasova odluka znači da on odbija veliki deo mesečnih prihoda, što bi moglo dovesti do finansijskog kolapsa Palestinske uprave, navode danas izraelski mediji.

„Odbijamo da primimo sav novac od poreza. Ne želimo ga. Neka im ostane“, rekao je Abas delegaciji kongresmena SAD i levičarskoj jevejskoj organzaciji Džejstrit (JStreet) u Ramali.

Prema rečima palestinskih zvaničnika, Izrael trenutno sakuplja i mesečno daje 222 miliona dolara Palestinskoj upravi.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost odobrio je u nedelju, na osnovu novog zakona, da se godišnje oduzme 138 miliona dolara od prihoda za porez.

Abas je najavio da će biti nastavljena davanja „porodicama mučenika i zatvorenicima i ranjenim osobama“, i da će se žaliti međunarodnim institucijama.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik rekao je za izraelske medija da su ta davanja jedno od najosetljivijih pitanja u palestinskom društvu i da ona ne mogu prestati jer bi to bilo „političko samoubistvo“.

Izrael tvrdi da takva pomoć podstiče nasilje i terorizam.

Velika većina Palestinaca opire se suspendovanju isplata bezbednosnim zatvorenicima, uključujući one koji su ubili izraelske civile, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari