U zajedničkoj akciji MUP-a, beogradske i sremsko-mitrovačke policije juče je uhapšeno osam članova kriminalne grupe osumnjičene za razbojništva, iznude, trgovinu drogom i krađu automobila. Akcija hapšenja razbojnika trajala je i tokom noći, preneli su elektronski mediji. Kako se navodi uhapšeni su imali ustaljen način rada, prvo su krali automobile, a zatim odlazili do banaka, menjačnica i pošta. Upadali su naoružani, vezivali zaposlene i odnosili novac, a na meti su bile banke, pošte i menjačnice, na teritoriji Beograda, Inđije, Stare i Nove Pazove iz kojih su odnosili od 100.000 do 9 miliona dinara.

Većina uhapšenih članova te kriminalne grupe, koja se sumnjiči i za prodaju droge, od ranije je poznata policiji. Nelegalne supstance osumnjičeni su prodavali u Sremskoj Mitrovici, ali su i reketirali narkomane koji nisu mogli da plate narkotike. Prilikom hapšenja kod osumnjičenih su pronađeni marihuana, oružje i automobili koji su ranije ukradeni. RTS prenosi i da su osumnjičeni za nedavni pokušaj ubistva osobe kojoj su prethodno oteli sina i pokušali da od nje iznude pare.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, nakon vežbe pripadnika policije na Goču, rekao je novinarima da su juče uhapšeni i članovi još jedne organizovane kriminalne grupe koja se bavila falsifikovanjem službenih isprava i vozačkih i saobraćajnih dozvola.

– Policija je zaplenila i nekoliko kilograma heroina kod Preševa u vozilu slovenačke registracije, ali i o tome treba sačekati zvanično saopštenje. Akcije će biti nastavljene – istakao je Dačić.

Podsetimo, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a uhapsili su u utorak u Beogradu, Valjevu i selu Vrhpolje, u opštini Ljubovija, više osoba koje su bile zaposlene u ministarstvima ekonomije i trgovine zbog osnovane sumnje da su izvršile više krivičnih dela.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkićpodržao je juče akciju policije u kojoj su uhapšeni državni činovnici, osumnjičeni za korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

– Podržavamo da se svi detalji tog slučaja rasvetle i krivci da odgovaraju – rekao je Dinkićnovinarima.

On je rekao da nije bio na funkciji u Vladi Srbije kada su ta dela počinjena i da odgovore treba tražiti od tadašnjeg ministra i MUP-a Srbije.

– Ta sumnja se odnosi na period kraja 2006. i početka 2007. i period tehničke vlade, kada ja nisam bio u Vladi. S obzirom na taj period, o tome treba pitati MUP i ministra koji je u tom periodu bio na čelu Ministarstva, a to je Bojan Dimitrijević- izjavio je Dinkićnovinarima.

On je naveo da su osumnjičeni oduvek radili u administraciji i da nisu partijski ljudi, većsu došli iz bivšeg Ministarstva trgovine i usluga. Kako je rekao, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je cele prošle godine sarađivalo s policijom, koja je tražila podatke.

Policija je pre dva dana uhapsila savetnika u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dragana Kokunešoskog, bivšeg pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Radivoja Pirgića, načelnika Odeljenja za razvoj turizma u Ministarstvu ekonomije Ljubomira Jovanovića i bivšeg pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine Miloša Simića.

Dodaje se da su uhapšeni nezakonito dodelili kreditna sredstva iz Nacionalnog investicionog programa i oštetili budžet za 25 miliona dinara.

Takođe, u utorak je uhapšeno i 16 članova organizovane kriminalne grupe osumnjičenih za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i stambene prevare, naknade štete na osnovu povređivanja i prava iz socijalnog osiguranja. Među osumnjičenima je osam zaposlenih u Ministarstvu odbrane, nekoliko vojnih penzionera, kao i dva lekara sa VMA. Iz policije najavljuju da će biti nastavljena i ova akcija tako da se narednih dana očekuju nova hapšenja. Dosad su ukupno uhapšene 32 osobe.

Tadić: Vreme za iskorak

Pripadnici združenih snaga Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica i Protivterorističkih jedinica MUP-a Srbije izveli su juče na Goču pokaznu vežbu „Rasina 2009“, a ovom događaju prisustvovali su najviši državni zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora. Pripadnici MUP-a izveli su dve vežbe, od kojih je u prvoj za svega tri minuta simulirana akcija oslobađanja talaca posle upada terorističke grupe. Učestovala su 244 pripadnika Žandarmerije, SAJ-a, Protivterorističke i helikopterske jedinice, dva helikoptera i veći broj oklopnih vozila. Predsednik Boris Tadićje poručio da je došao poslednji trenutak da država učini iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi institucije bile stabilizovane, a građanima omogućena sigurnost. Tadićje naglasio da će država uključiti sve raspoložive resurse u borbu kojom će se dokazati da su svi jednaki pred državom i zakonom i da nema privilegovanih. „Tako ćemo uspostaviti normu i pravilo koje će važiti za sve nosioce državnih funkcija u narednom periodu“, najavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari