Od jula 2008, Albancima s Kosova i juga Srbije izdato je 1.200 biometrijskih pasoša, rečeno je Danasu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema našim saznanjima iz više izvora bliskih Vladi Srbije i Evropskoj komisiji, izdavanje biometrijskih pasoša kosovskim Albancima jedna je od stalno pokretanih tema tokom sastanaka koje je srpski pregovarački tim za viznu liberalizaciju imao s ekspertima Evropske komisije. Srpski pregovarači potvrdili su našem listu da su u razgovorima s predstavnicima EK poručili da Srbija mora svim svojim građanima da izdaje pasoše.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost ukazuje za Danas da Albanci s Kosova imaju pravo da imaju srpski pasoš, „jer je KiM neotuđivi deo Srbije“.

– Prema Ustavu RS, Albanci su građani Srbije i nema nikakvog razloga da im naša uprava ne izda putne isprave. S druge strane, pravo na naš pasoš nemaju Albanci koji su posle 1999. došli na Kosovo iz Albanije – objašnjava Dragišić.

Kako dodaje, nije siguran koliko će Albanaca izvaditi srpski pasoš, „ali oni kojima bude potreban, doći će da ga uzmu“.

Inače, Evropska komisija trenutno procenjuje izdavanje srpskih pasoša licima koja imaju prebivalište na Kosovu kako bi se utvrdio tačan obim potencijalnih ilegalnih migranata s tog područja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova dosad je građanima izdalo 250.000 putnih isprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari