Amfilohije je odbranio svetinje i sada mirno spava 1Foto: Facebook/ Marko Milačić

Milo Đukanović je morao da prihvati poraz. Prvo iz straha od probuđenog naroda, a drugo iz straha od međunarodne zajednice koja ga je „pustila niz vodu“.

– To se najočitije vidjelo u izjavi američke ambasadorke koja je prije nekoliko dana kazala da se Sjedinjene Američke Države raduju saradnji sa novom vladom. To znači da iznenađenja neće biti. Nova parlamentarna većina, bez obzira na ideološke razlike, na visini je istorijskog zadatka, jer smo, nakon vijeka, od naroda dobili ogromnu obavezu da Crnu Goru uvedemo u red i postavimo temelje demokratije. Da oslobodimo Njegoševu zemlju. To je civilizacijski zadatak koji nećemo prokockati, a i da neko od nas 41 i pomisli na tako nešto, a neće, narod to ne bi dozvolio, kaže u razgovoru za Danas Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore, odgovarajući na naše pitanje mogu li se ipak u Crnoj Gori dogoditi iznenađenja, s obzirom na tesnu većinu koju je ostvarila opozicija.

Verujete li da će predsednik Crne Gore mirno, skrštenih ruku, gledati kada krenete u najavljeno otvaranje dosijea i češljanje ključnih privatizacija?

– Manje je bitno šta on planira. Narod je odlučio da on i njegov, u kriminalu ogrezao, sistem pođe na optuženičku klupu, pa u prošlost. Od 30. avgusta Đukanović postaje samo pojedinac, koji će pred zakonima Crne Gore biti jednak kao svaki građanin naše zemlje. Prošlo je vrijeme kada je on bio država, došlo je vrijeme kada niko neće biti iznad države.

Ako je tačno ono što Đukanović ovih dana priča – da mirne savjesti dočekuje ispitivanje porijekla imovine – onda on nema razloga za brigu. Ali, hajde da to detaljno provjerimo, u okviru istinski demokratskih institucija koje ćemo izgraditi, pa neka narodu pojasni mnoge osnovane sumnje i u nezakonito stečenu imovinu, njegovu i njegovih, i u osnovane sumnje u umiješanost u organizovani kriminal i korupciju, i u sumnjive privatizacije, i u brojne afere kroz ove tri decenije.

Ukoliko se utvrdi, pred nezavisnim pravosuđem, da nema dodirnih tačaka sa ovim, ja ću ga lično pozvati da se priključi našoj političkoj partiji Pravoj Crnoj Gori.

Jedan od lidera koalicije koja je na izborima u Crnoj Gori osvojila većinu, predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, kaže da vam je zadatak da demontirate najopasniju mafiju u Evropi, ali da to činite uz koordinaciju sa međunarodnom zajednicom?

– Bez ikakve dileme imamo posla ne sa političkom partijom, već sa organizacijom koja po svojoj strukturi i kodeksu ponašanja najviše podsjeća na mafijašku organizaciju. Stoga će demontaža DPS-ovog sistema, koji je zašao u sve pore društva, biti veoma zahtjevan posao. Odlučnosti za to nam ne fali.

Raduje me što je međunarodna zajednica napokon prelomila i stala uz narod, što odigrava veoma važnu ulogu u ovom tranzicionom procesu. Vjerujem da je upravo to jedan od glavnih razloga što se sve odvija mirno i bez velikih turbulencija. To je svima u interesu.

Sami kažete da se DPS kruni na sve strane i da veliki broj njihovih članova zove stranke koje su pobedile na izbore. Da li ćete ponoviti grešku beogradskog DOS-a koji je posle 5. oktobra primio sve Miloševićeve prebege, zaboravivši na obećanu lustraciju?

– Primićemo sve one koji nisu bili dio kriminala. Svi ostali su više nego dobrodošli. Lustracija je ključni proces za Crnu Goru i od toga kako ćemo je sprovesti zavisi koliko će čvrsti biti temelji koje upravo gradimo.

Obećavate da neće biti revanšizma. Šta to konkretno znači i da li to znači da ćete „svima onima koji su aminovali krađu i kriminal“ poput SDP Ranka Krivokapića i koji su podržavali Milovu vlast godinama oprostiti?

– Kada govorim da neće biti revanšizma, mislim na one ljude koji se nisu bavili kriminalom, a koji su bili članovi, simpatizeri ili činovnici iz redova Đukanovićeve partije.

Moramo staviti tačku na partijska zapošljavanja i širom otvoriti vrata profesionalizmu i kvalitetu bez obzira na partijsku pripadnost.

To je hrišćanska dužnost, a na što nas obavezuju i veličanstvene litije koje su nas oslobodile: ako neko nije imao dovoljno hrabrosti da se pobuni i baci člansku kartu DPS-a, a posjeduje znanje i kvalitet, takvim ljudima, ako smo ljudi, moramo ljudski oprostiti, ni u primisli se svetiti, i omogućiti da imaju jednake šanse u demokratiji koju gradimo.

Da li ćete oprostiti i dozvoliti Svetozaru Maroviću ili Dušku Kneževiću da se vrate u Crnu Goru, da li će za njima biti ukinute poternice?

– Volio bih da se vrate u Crnu Goru i da ovdje kažu sve što imaju, a ja ne sumnjam da oni to i žele.

Svojevremeno ste tvrdili da NATO doživljavate kao okupatorsku organizaciju, pa ste pozivali na paljenje njihovih zastava, a danas Vaša koalicija tvrdi da neće menjati ništa po pitanju članstva u NATO. Da li se ti kosi sa Vašim stavovima?

– Nova parlamentarna većina okuplja po nekim pitanjima dijametralno ideološki suprotne političke subjekte. Teme oko kojih različito mislimo moraju biti stavljene po strani, a ono što mora snažno da nas okupi jesu ona pitanja oko kojih isto mislimo. Prioritet je demontaža kriminalnog sistema.

Naziru se konture buduće Vlade Crne Gore. Da li je izbor Zdravka Krivokapića za premijera za vas dobro, ekspertsko, rešenje?

– Još je rano za priču o personalnom sastavu nove vlade. Za koji dan ćemo verifikovati skupštinske mandate, a nakon toga i formalno ulazimo u zonu formiranja Vlade.

Nesumnjivo je da će nova vlada biti sušta suprotnost prethodnoj, a to znači da će biti posvećena razvoju Crne Gore, a ne razvoju džepova pojedinaca, ministara i premijera.

Zdravko Krivokapić je najbolje moguće rešenje jer je to narod već odlučio dajući našoj koaliciji ubjedljivo najveću podršku, pa je elementarno demokratsko načelo da ta podrška, u mjeri rezultata na izborima, bude ulivena i u novu vladu.

Da li je Krivokapić najbolje moguće rešenje, jer tako smatra mitropolit Amfilohije i koliko se on i Crkva mešaju u izbor nove vlade?

– Ne meša se, niti ga to interesuje. On je sa narodom odbranio svetinje i sada mirno spava.

Ko je najozbiljniji kandidat za predsednika parlamenta i na kojoj poziciji vidite sebe?

– Pregovori su u toku tako da ne bih komentarisao, ali bez ikakve dileme biće čovjek koji zaslužuje da bude na čelu parlamenta. Što se mene tiče, nije bitno gdje ću biti, za mene je najvažnije da nastavim ono što sam do sada radio, a to je da budem sa narodom i da dam svoj maksimum u izgradnji zdravog društva.

Pojedini lideri vaše pobedničke koalicije već su se pomalo naljutili što je dogovor o novim pravcima delovanja vlade postignut bez njihove saglasnosti. Da li tu leži opasnost za cepanje jedinstva pobedničke koalicije?

– Nema opasnosti za cijepanje jedinstva. Vjerujem da smo svi dovoljno zreli da shvatimo važnost ovog trenutka i da će to biti korektivni faktor koji će svakodnevno uticati na nas da budemo na visini istorijskog zadatka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari