Analitičar: Kosovo neće ući u Mini - Šengen bez da ga prethodno prizna Srbija 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Politički analitičar sa Kosova Agon Malići rekao je da je priznanje Izraela jedini konkretan dobitak Kosova od dokumenta potpisanog u Vašnigtonu.

Malići je za najnoviji broj nedeljnika „Vreme” kazao da je kosovskoj delegaciji bilo važno da ne bude nikakvog postupka u smislu osporavanja suvereniteta i teritorialnog integriteta Kosova.

„Dokument koji je predsednik kosovske vlade Avdulah Hoti potpisao je u skladu sa ustavnim okvirima, pa i sa političkim legitimitetom i moći koje on ima u ovom trenutku. Hoti nema prostora za kompromis. Čak i za tačku oko jezera Gazivode, u kojoj se predviđaju neke zajedničke obaveze Kosova i Srbije. Na kraju je rečeno da je ta tačka izmenjena iako ima razlicitih interpretacija”, ocenio je Malići.

On je rekao da je vašingtonskim dokumentom Srbija dobila zalaganje Kosova za Mini-Šengen, prema kome na Kosovu postoji „velika skepsa”.

„Nisam siguran kakav je to dobitak kad je jasno da Kosovo neće ući u Mini-Šengen bez priznanja. Ipak, mislim da Srbija dobija najviše time što poboljšava i normalizuje odnose sa SAD”, kazao je kosovski analitičar.

Malići je istakao da Srbija, pa čak i deo međunarodne zajednice, očekuju nekakav kompromis od Kosova u zamenu za priznanje, ali na Kosovu konsenzus za tako nesto ne postoji.

„Sve to je imalo za posledicu da je dokument ostavio najvažnije stvari, one političke, kakve su bile do sada, otvorio principijelno neke nove obaveze poput Mini-Šengena, investicija, ali sve to može da se izbriše posle novembra i da taj papir praktično postane nevažeći”, rekao je Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari