Analiza: Dobra odluka Srbije da odustane od vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom 1Foto: M.V. / Vojne vežbe​

Vežba „Slovensko bratstvo-2020“ u Belorusiji održana je bez Srbije ali se to ispostavilo kao dobra odluka jer se nekadašnja zajednička vojna vežba Moskve, Minska i Beograda pretvorila u demonstraciju ruske vojne snage na granici EU i NATO.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža u analizi te vežbe, oko 60 pripadnika Vojske Srbije predviđenih za put u Belorusiju bili bi samo jedan procenat od 6.000 učesnika vežbe, ali bi trilateralni format, kao politički važan simbol, uvukao Beograd u turbulentne odnose velikih sila.

„Slovensko bratstvo“ održava se od 2015. godine i vežbe su uvek po scenariju bile protivpobunjeničkog karaktera, a sada je prikazana moć ruske armije u strategijskoj podršci savezničkoj Belorusiji.

„Nesumnjivo bi se otvorilo pitanje što su vojnici iz Srbije došli u Brest, smešten na puškomet od Poljske, da vežbaju uz podršku strategijskih bombardera, koji nisu deo niti jednog realnog scenarija taktike VS u borbi protiv pobunjenika ili terorista“, navodi se.

Odluku da ne ide u Brest Srbija je obrazložila širim kontekstom, koji je doveo do šestomesečnog prekida vojne saradnje sa svim državama partnerima. Portal procenjuje da je to poljulalo ugled Beograda na međunarodnom planu, ali da bi cena odlaska u Belorusiji bila ozbiljna i prouzrokovala bi burne reakcije EU i SAD.

Kako se navodi, ove godine vežba „Slovensko bratstvo“ organizovana je uz drastične razlike u odnosu na dosadašnje vežbe a broj učesnika vežbe i angažovane tehnike povećan je dramatično.

„Prošle godine na trilateralnoj vežbi održanoj u Srbiji bilo je 750 ljudi, a ove godine preko 6.000 ljudi. Sa par desetina borbenih vozila, vežba je porasla na oko 500 jedinica borbene tehnike. Na toj listi bilo je oko 90 tenkova, 350 borbenih vozila pešadije i padobranskih borbenih vozila i preko 130 artiljerijskih oruđa“, navodi se.

Avijacijska podrška posebno je iznenađenje nove vežbe jer su Rusi poslali dva strategijska bombardera Tu-160 koja su letela duž granica Belorusije sa Poljskom, dok je lovačku zaštitu pružala beloruska avijacija sa avionima Su-30.

„Ruski potez bila je jasna poruka NATO koja je usledila posle američkog ‘Savezničkog neba’ – preleta šest strategijskih bombardera B-52H kroz savezničke vazdušne prostore 28. avgusta. Tri nedelje kasnije Rusi su vratili istom merom i pokazali da mogu da zaštite saveznika nadzvučnim bombarderima i snagama za brzo reagovanje“, dodaje se.

Portal podseća da je scenario dosadašnjih vežbi bila protivpobunjenička borba dok su ove godine korišćene haubice i samohodna oruđa kalibra 120 milimetara a beloruska mehanizovana brigada i ruski desantni bataljon borili su se, prema scenariju, protiv protivnika koji prodire ka velikom gradu.

„U borbu su uvedeni tenkovi T-72B i borbena vozila pešadije BMP-2, a vazdušnu podršku pružala su odeljenja dvomotornih lovaca Su-30, jurišnika Su-25 i Jak-130“, navodi se i dodaje da su Rusi sa 300 ljudi svoj kontigent povećali na tri ojačana bataljona i 100 komada teške ratne tehnike.

Od četiri divizije ruskih vazdušno-desantnih snaga na „Slovenskom bratstvu-2020“ učestvovale su delovi tri divizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari