Anđelković: Fridom haus geopolitički instrument, kritika Srbije zbog Kine i Rusije 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Analitičar Dragomir Anđelković je danas ocenio da je Fridom haus u svom najnovijem izvešaju Srbiju kritikovao zbog njene saradnje s Kinom i Rusijom, uz ocenu da je ta organizacija „pre svega geopolitički instrument američke ‘duboke države’ „.

U juče objavljenom izvešaju organizacije Fridom haus, Srbija prvi put posle 2003. godine nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“, nego u „hibridne režime“, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Govoreći  za agenciju Beta o ocenama Fridom hausa o Srbiji, Anđelković je rekao da, „ako su tačne, one su bile tačne i pre tri ili pet godina – ništa nije moglo da se desi preko noći. Nije Srbija gora danas nego što je bila pre, niti se promenila vlast, ista je vlast“.

Kako je naveo, „drugo je pitanje da li mi sami treba da poboljšavamo sistem“ i, dodao da „sigurno da treba, ali za to nam ne treba takva organizacija“.

„To je organizacija koja deluje politički motivisano i verovatno su danas na njenom udaru zemlje koje su problem za američke centre moći“, te je kritika motivisana geopolitički, ocenio je Anđelković.

Po rečima Anđekovića, organizacija Fridom haus koja je niz zemalja ocenila kao nedemokratske, „finansirana je od strane Amerike, podržavala je Ameriku u Vijetnamskom ratu i nikad je nije osudila zbog kršenje ljudskih prava“.

S druge strane, rekao je on, administracija američkog predsednika Donalda Trampa „nije u preterano bliskim vezama sa Fridom hausom“.

„Ako bi usledile promene ne čelu Amerike i tu došli Trampovi oponenti, ta demokratsko-liberalna garnitura koja je nekada vodila Ameriku – oni koji misle u duhu Fridom hausa, sigurno bi bili mnogo moćniji, i Srbija bi imala i više problema“, smatra Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari