Ani Brnabić vila Jovanke Broz za drugi mandat? 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Da li su tačne učestale tvrdnje da će se premijerka Ana Brnabić sa porodicom uskoro preseliti u vilu na Dedinju u kojoj je nekada živela Jovanka Broz, udovica doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ostaje enigma, budući da ni vladina Kancelarija za saradnju sa medijima ni saradnici premijerke nisu želeli da odgovore na pitanja Danasa na tu temu.

Kuća površine 750 metara kvadratnih u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 pripada „državnim reprezentativnim objektima“, ali je godinama propadala.

Renoviranje navedenog zdanja, čiji je zvaničan naziv Vila Bor, počelo je prošle godine o trošku države i prema navodima portala Nova.rs zgrada „ponovo sija u punom sjaju, od pristupnog trotoara i ograde, do najmanjih detalja na fasadi, a postavljen je i veliki broj sigurnosnih kamera. Večernje novosti pisale su krajem 2019. da je za sanaciju vile planirano da se izdvoji oko 34 miliona dinara. Mediji procenjuju da vila vredi najmanje četiri miliona evra.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova tvrde za Danas da „s obzirom na činjenicu da je objekat renoviran i da su u njega uložena velika sredstva, sigurno će ga koristiti državni funkcioneri, najverovatnije premijerka“.

Podsetimo, Brnabić, koja je nedavno dobila drugi premijerski mandat, izjavila je krajem avgusta da postoji mogućnost da će u vili Jovanke Broz biti novi premijer, ističući da će o “ tome odlučiti Vlada, u skladu sa potrebama, ja o tome ne odlučujem“.

Prema dostupnim podacima, premijerka Ana Brnabić ima stan na Dedinju, u blizini Belog dvora, površine 328 metara kvadratnih, koji je kupila 2014, u vrednosti od 490.000 evra, a „deo kupoprodajne cene isplatila je iz kredita“.

U to vreme je, prema zvaničnoj biografiji, bila direktorka kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia – CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Takođe, bila je i potpredsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Ani Brnabić vila Jovanke Broz za drugi mandat? 2

Ana Brnabić je u Vladu Srbije ušla 2016. kao nestranačka ličnost postavši ministarska za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U odnosu na 2017. kada je prvi put izabrana za predsednicu Vlade, Ana Brnabić ima i prinovu – ona i njena partnerka Milica Đurđić dobile su sina.

Komentarišući navode da će se premijerka Brnabić useliti u vilu u kojoj je živela Titova udovica, Josip Joška Broz, Titov unuk i narodni poslanik na listi SPS, kaže za Danas: „Normalno i treba, ali mogli su ranije da je renoviraju.“

Upitan šta bi sa stanovišta bezbednosti značilo preseljenje premijerke u to zdanje, Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije i aktuelni predsednik Saveta za strateške politike, precizira za naš list:

„Premijer/ka Republike Srbije spada u red štićenih ličnosti koje ostvaruju pravo na boravak u službenom stanu ili kući. BIA izrađuje bezbednosnu procenu na osnovu koje pravi planove zaštite štićenih ličnosti.“

– Teško je pretpostaviti da li je premijerka danas ugroženija nego u proteklim godinama, ali svakako da se premeštanjem u službenu kuću bezbednost podiže na viši nivo. Nažalost, živimo u zemlji u kojoj su ubijeni premijer, ministar odbrane kao i više visokih funkcionera, tako da bezbednost premijerke ne bi smela da se dovodi u pitanje. Da li je kuća u kojoj je živela Jovanka Broz najbolje rešenje, to ne bih mogao da komentarišem, ali izvesno je da će se na ovaj način olakšati posao svima koji učestvuju u zaštiti, ali i život bivših komšija koji su trpeli određene posledice, ukazuje Šutanovac.

Gde su živeli prethodni premijeri

*Pokojni premijer Zoran Đinđić je nakon što je u januaru 2001. izabran na tu funkciju živeo u početku u svom stanu na Studentskom trgu u Beogradu, a zatim je iz bezbednosnih razloga preseljen u rezidenciju u Užičkoj 40 na Dedinju

*Vojislav Koštunica, koji je na izborima održanim na jesen 2000. postao predsednik SRJ, a zatim od 2004. do 2008. bio premijer Srbije, nikada se nije selio iz svog stana u zgradi koja se nalazi u Ulici Gospodar Jevremovoj, u beogradskoj opštini Stari grad.

*“Naslednik“ Vojislava Koštunice na premijerskoj poziciji, Mirko Cvetković, koji je bio na čelu Vlade od 2008. do 2012, živeo je i u navedenom periodu u porodičnoj kući površine oko 150 kvadrata, u vlasništvu njegove supruge, u Zemunu.

*Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je premijersku funkciju obavljao od 2014. do 2017, vlasnik je garsonjere u naselju „Belvil“, u Novom Beogradu, koju je prema dostupnim podacima platio 39.000 evra, a odmah pored njegove garsonjere nalazi se stan površine 104 metara kvadratnih, u vlasništvu njegove supruge Tamare. Vučić koristi Vilu Bokeljka, na Dedinju, najviše za prijem inostranih zvaničnika, ali prema pojedinim izvorima Danasa i stanuje u njoj. Te navode potvrđuje i to što se grupa Vučićevih pristalica okupila da mu iskaže podršku kada je putovao u Brisel i Vašington, početkom septembra

*Ivica Dačić, i kao premijer od 2012. do 2014. a i sada, prema dostupnim podacima živi u četvorosobnom stanu na Dedinju koji je otkupio od države 1997, kada je bio poslanik i portparol SPS.

Pljačka iz 2013.

Vila Bor opljačkana je u februaru 2013, za života Jovanke Broz. Kako je tada preneo RTS, obijen je pisaći sto i oduzete su vredne stvari koje su pripadale Brozovoj udovici. Jovanka Broz živela je u tom zapuštenom objektu 33 godine – od kako je posle suprugove smrti nasilno iseljena iz rezidencije koja se nalazi u Užičkoj 15, pa do svoje smrti. „Samo jedan ćošak ne prokišnjava“, izjavila je ona kada su joj 2009. ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić dodelili lična dokumenta, posle tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari