AP: Pobednik izbora na Kosovu neće žuriti da pokrene pregovore sa Srbijom, uvozna taksa ostaje 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pobednik izbora na Kosovu, Aljbin Kurti, neće žuriti da pokrene pregovore sa Srbijom.

Taj lider levičarske stranke „Samoopredljenje“ spreman da postane sledeći premijer Kosova, rekao je u utorak da ne žuri da ponovo započne formalne razgovore čiji cilj je normalizacija odnosa sa Srbijom i da neće ukinuti stopostotnu carinu na uvoz tobe iz Srbije, koju je uvela prethodna vlada.

Kurti je u intervjuu agenciji AP rekao da pregovori Prištine i Beograda nisu u vrhu njegovog dnevnog reda. „To mi ne može biti prvi prioritet prvog dana kao novog premijera“, rekao je on.

Kurti je rekao da stopostotna tarifa na srpsku robu, čije bi ukidanje bilo prekretnica za ponovno pokretanje razgovora, neće nestati pod njegovom vladom.

„Tek pošto se uspostavi princip reciprociteta, možemo ukinuti tarife“, rekao je on o 33 sporazuma Kosova i Srbije iz dijaloga započetog 2011. godine.

Kurti je rekao da će se u sredu na Kosovu rado sastati s novim specijalnim izaslanikog američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Kosova i Srbije, ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari