Arifi: Idemo u Brisel, insistiramo na sporazumu o energetici 1Foto: Youtube

Šef kosovske delegacije u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Avni Arifi je u intervjuu za Kosovapres potvrdio da će njegov tim 18. juna otputovati u Brisel.

„Imamo poziv, zapravo 18-tog delegacija Kosova će otputovati i predstaviti dostignuća i rad kosovskih institucija u sprovođenju različitih sporazuma i koje su naše akcije. Verujem da će ovim predstvaljanjem Kosovo još jednom potvrditi ozbiljnost, koje je imalo i imaće u procesu dijaloga, i u isto vreme će potvrditi svoju posvećenost sprovođenju preuzetih obaveza. Iskoristićemo kao priliku da pred državama članicama zatražimo sprovođenje sporazuma, koji se ne sprovode zbog problema tehničke prirode, već se jednostavno ne sprovode zbog političke volje“, istakao je Arifi, prenosi RTK2, Kosovapres.

Međutim, za prištinski tim, Sporazum o ZSO nije u fokusu razgovora.

„Tražili smo da razgovaramo o energetici, jer je to akutno pitanje za nas i insistiraćemo na predstojećim sastancima u Briselu da se na svakoj debati počne energetikom, insistiramo na sprovođenju sporazuma o energetici, koji je potpisan i o kome nema razgovara, on jednostavno mora biti realizovan… Mi smo tražili sprovođenje tog i drugih sporazuma, i dalje insistiramo na tome, a tako će i ostati, svi sporazumi moraju biti sprovedeni. Nećemo dozvoliti da samo zbog jednog sporazuma imamo selektivan pristup“, naveo je Arifi.

Arifi je ponovio da Ustav Kosova ne dozvoljava da udruženja imaju izvršne nadležnosti niti će kosovska strana u budućnosti da prihvati dokument koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari