Azerbejdžan i Srbija ukidaju vize 1Foto: Promo

Obraćajući se zvanicama govorio je o istorijatu svoje države akcentujući prelomne tačke u njenom razvoju. Podestio je da je 28. maja 1918. godine usvojena Deklaracija nezavisnosti i ustanovljena Demokratska Republika Azerbejdžan. Istakao je da je za 23 meseca postojanja, do ulaska Crvene armije i uspostavljanja sovjetske vlasti, uspela da obezbedi jednaka prava svim građanima i da ženama prizna pravo glasa. Nezavisnost je obnovljena 1991. godine, a ambasador je s ponosom naglasio da će Azerbejdžan od ove pa do 2022. godine predsedavati Pokretom nesvrstanih.

Svečanosti u beogradskom hotelu Hajat prisustvovao je i Simon Dragomir Karić, odbornik Odbornik Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić u Skupštini grada Beograda. On je podvukao značaj razvoja prijateljskih odnosa i pohvalio visok nivo strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana.

„Predsednik Aleksandar Vučić je u maju prošle godine s velikom političko-privrednom delegacijom posetio Azerbejžan i tada su potpisani važni dokumenti o sradnji u različitim oblastima koji se uspešno implementiraju. Shodno tome ovih dana će biti, kao što je i ambasador Hasanov najavio, ukinut vizni režim što će umnogome doprineti još intenzivnijem približavanju dve zemlje. To će otvoriti put srpskim firmama da lakše angažuju naše radnike i da iskoriste ogromne poslovne kapacitete koje nudi Azerbejdžan“, rekao je Karić.