Bajatović: Ako se Vučić ne kandiduje - "cvetna revolucija" 1Foto: Medija centar

Pljačkaške privatizacije su nam nanele više štete nego bombe NATO-a. Velika prednost ove vlasti je kvalitet opozicije, kaže funkcioner SPS Dušan Bajatović .

Komentarišući u intervjuu za Sputnjik,  pitanje da je predsednik SPS Ivica Dačić izjavio da vladajuća koalicija pregovara o nastavku saradnje sa SNS-om i šta to konkretno znači, Bajatović kaže: 

— Vlast u kojoj je i SPS premašila je 65 odsto podrške u parlamentu, možda se približimo i dvotrećinskoj većini… U prethodnih pet godina smo primenili vrlo teške ekonomske mere, ali smo zadržali integritet — pre svega po pitanju nacionalnog identiteta. To su veoma važni faktori. SPS nije kontrolisan od strane SNS-a. Koliko ja vidim, postoji jasna namera vladajuće koalicije da se jedinstveno izađe na predsedničke izbore, a to znači da će se nastaviti i naš jedinstven nastup u srpskom parlamentu – rekao je Bajatović, i dodao da se u tom smislu, postavlja  jasno pitanje — a šta će nam uopšte vanredni parlamentarni izbori.

– Trenutno je najvažnije šta će se desiti na predsedničkim. U tom smislu su i predsednik Dačić i ceo SPS veoma jasni: mi smatramo da bi, zarad jedinstvenog nastupa vladajuće koalicije, naš kandidat trebalo da bude Aleksandar Vučić. On će najlakše objediniti i pomiriti interese svih koalicionih partnera. A moje lično mišljenje je da je verovatnoća da se paralelno održe i vanredni parlamentarni izbori veoma mala.

Na pitanje zašto misli da bi kandidatura nekog drugog, a ne Vučića, izazvala nestabilnost, on kaže da bi svaka stranka, naravno, htela da uzme sebi što više vlasti, ali se u ovom momentu treba okrenuti interesima Srbije. 

– Možda bi u ime demokratije ili demokratske igre na predsedničkim izborima trebalo da bude neki drugi kandidat, ali šta to znači? To bi nužno dovelo u pitanje finansijske tokove, pa i nestabilnost kursa dinara. Zarad igre demokratije i unutrašnjeg sukoba i frustriranog ispoljavanja raznih nezadovoljstava ponovo bismo bili na pragu nekakve „obojene revolucije“, a vidimo kakvo je dobro donela, kako evropskim državama, tako i arapskim. Nadam se da će ovaj put bombe izostati kao deo uvođenja demokratije. Nije nam potrebna nova „obojena revolucija“ u Srbiji — videli smo rezultate – precizirao je Bajatović.

On je ocenio za Sputnjik,  da će opozicioni kandidati za predsedničke izbore čekati drugi krug, pa će trgovati. Velika prednost ove vlasti, moram to tako da kažem, jeste kvalitet opozicije u Srbiji.

Prema rečima Bajatovića, cilj opozicije u Srbiji da ponudi građanima opciju koja će dovesti do razgradnje političkog integriteta i postignute ekonomske stabilnosti.

„Ako želimo takav način razmišljanja, ako želimo ‘cvetne revolucije’ u Srbiji, to je onda pravi izbor. Mislim da vladajuća koalicija sada sve dobro drži pod kontrolom – a ovo što se nudi građanima kao alternativa, su ‘slatke lizalice’… Mislim da one predstavljaju jednu malo perfidniju političku formu. Za parlamentarne izbore oni očigledno baš ništa ne mogu da dogovore, zato što je poprilično poništen potencijal tih petooktobarskih ideja“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari