Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da će SB i UN odlučiti o statusu Kosova što je pre moguće i ponovo podržao predlog svog izaslanika Martija Ahtisarija, javila je juče prištinska RTV 21. Ban Ki Mun smatra da „odlaganje rešenja statusa Kosova neće promeniti situaciju jer strane imaju suprotne stavove“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da će SB i UN odlučiti o statusu Kosova što je pre moguće i ponovo podržao predlog svog izaslanika Martija Ahtisarija, javila je juče prištinska RTV 21. Ban Ki Mun smatra da „odlaganje rešenja statusa Kosova neće promeniti situaciju jer strane imaju suprotne stavove“. Prema njegovim rečima UN bi trebalo da donesu pravičnu odluku u vezi s budućnošću Kosova.
Specijalni izaslanik UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari izjavio je da će Kosovo biti nezavisno „na ovaj ili onaj način“ i da bi odluka o tome trebalo da bude doneta do kraja juna. On tvrdi da bi svaka druga varijanta značila „neuspeh međunarodne zajednice“.

Vlade Srbije dostavljena inicijativa

Njujork – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun primio je inicijativu Vlade Srbije o nastavku pregovora o budućem statusu Kosova, ali se ne zna kakva će biti dalja procedura, rekao je u telefonskoj izjavi Beti zvaničnik kancelarije portparola. Na pitanje da li je Savet bezbednosti dobio novi američko-evropski Predlog rezolucije o statusu Kosova, zvaničnik je rekao da ne zna ništa o tome.

Predsednik Skupštine Albanije Jozefina Topali izjavila je juče u Prištini da je pitanje nezavisnosti Kosova završeno. Ona je posle odvojenih susreta s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom rekla da se sada treba usredsrediti na izradu ustava i zakona potrebnih za funkcionisanje Kosova kao nezavisne države. Topali je Prištini obećala pomoć i podršku Skupštine Albanije. Ona tvrdi da Rusija neće upotrebiti veto prilikom glasanja o novoj rezoluciji o Kosovu u SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari