Bastać: Gradska vlast ima svoje dilove, o građanima ne brinu 1Foto: BC

Činjenicu da sam predsednik opozicione opštine „u sistemu u kome je partijska disciplina jedina mera vrednosti“ vidim kao manu na koju sam ponosan, kaže za Danas predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

„Gradska i republička vlast svojim bahatim odnosom prema opštinama ne kažnjava nas izabrane predstavnike, već građane, a to je eklatantan primer kršenja povelje o lokalnim samoupravama koja je inkorporirana u naše zakone“, ističe Bastać.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, između ostalog, govorio i o odlasku gradonačelnika Šapca i Paraćina u Strazbur, te je upitan zašto nije učestvovao u ovoj inicijativi pred Savetom Evrope. Bastać je objasnio da opština Stari grad formalno nije jedinica lokalne samouprave te da je to jedini razlog zašto i on nije potpisnik ovih dokumenata.

„Lično sarađujem pre svega sa gospodinom Zelenovićem i potpuno podržavam napore da se problem pritisaka na lokalne samouprave internacionalizuje. Ovih dana se dogovaramo o organizaciji komiteta za monitoring Saveta Evrope koji će se održati 07. februara“, kaže Bastać.

Na pitanje da li opština u centru Beograda treba da bude puna “rupa, psećeg izmeta, straćara koje propadaju, uništenih kanti i semafora”, Bastać odgovara da se više puta obraćao nadležnima iz grada.

“Pravili smo akcije, bacali đubre koje pokupimo ispred Skupštine grada i ništa”, kaže predsednik ove beogradske opštine.

Za gradsku vlast kaže da „ima svoje kombinacije i dilove, oni popločavaju, kupuju preskupo osvetljenje a za grad o građanima ne brinu“.

Kao razlog što su jedina opština koja ne deli novogodišnje paketiće navodi nedostatak novca u budžetu.

“Većinu besplatnih programa smo sačuvali, sredstva za paketiće nemamo a nećemo da pravimo nepristojne dilove sa predstavnicima krupnog kapitala sa kojim bi to lako mogli da dogovorimo”, navodi Bastać.

Za budžet kaže da je „mršav“, očekujući da će takav biti i naredne godine, kao i svaki koji su određivali naprednjaci, a trend smanjenja će se, smatra on, nastaviti.

Na pitanje kakav odnos ima sa gradonačelnikom Beograda, Bastać odgovara da nema „nikakav odnos sa osobom o kojoj sem da je lekar znamo još samo da je ljubitelj vrabaca, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića“ i dodaje da će ostati upamćen „po tome da se nije mešao u svoj posao“.

Sa Tadićem i Đilasom je u stalnoj komunikaciji i imaju „prijateljske odnose“, dok sa Vesićem, kako tvrdi, nema nikakvu komunikaciju.

Kako navodi predsednik ove beogradske opštine, konstantnim procesom smanjivanja nadležnosti gradskih opština se „ukida mogućnost da građani učestvuju u odlučivanju i kradu im se pare“, a primere vidi svuda oko nas, poput Savamale, gradnje Miškovićevog hotela u Knez Mihailovoj bez dozvole ili najskuplje jelke i novogodišnje rasvete.

Na pitanje da li će danas ići na protestnu šetnju, on odgovara da će ići, kao i ranije.

„Polazimo ispred murala Zorana Đinđića koji smo mi postavili a koji ova vlast nije imala interesa da zaštiti od teledirigovanih huligana nijednu noć“, navodi on.

Direktoru UK Stari grad istekao mandat, nije smenjen

Na aktuelno pitanje u vezi sa rukovodstvom UK Stari grad, Bastać ističe da v.d. direktor nije smenjen, već mu je istekao mandat.

On je naveo da bivši direktor Milutin Petrović nije mogao da ostane na ovoj funkciji jer „ne može da bude zaposlen na dva radna mesta“, misleći na mesto profesora na fakultetu i direktora UK Stari grad.

Sve drugo, kako je naveo, predstavlja pokušaj otimanja i privatizovanja ove ustanove kulture.

Bastać je naveo i da je za bogatstvo sadržaja „Ustanove kulture koja nije moja, nego opštinska“ dobro da različiti ljudi rade na programima.

„Dokaz da sam u pravu jeste renome te ustanove kojoj smo promenili ime u skladu sa novim konceptom koji podrazumeva čvrstu oslonjenost na lokalnu zajednicu i potpuno otvorenost za regionalne i globalne kulturne uticaje“, naglasio je on.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1007147839470582/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari