Bastać: Neka mi iz SPS-a pokažu koalicioni sporazum 1Marko Bastać Foto: Miroslav Dragojević

Neka mi neko pokaže taj koalicioni sporazum po kojem je grupacija koju predvodim u opštini Stari grad u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije.

Pa, onda neka mi neko objasni smisao vesti u kojoj se tvrdi da SPS izlazi iz vlasti na opštini Stari grad, odnosno otkazuje podršku vlasti – ocenjuje za Danas Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad u odgovoru na pitanje da li je istinita vest, koju je u jučerašnjem izdanju objavio list Blic, da Socijalistička partija Srbije napušta vlast u beogradskoj opštini Stari grad.

Prema pisanju ovog lista, navodni izlazak iz vlasti u toj opštini pod opozicionim rukovodstvom, vrh SPS je razmatrao još pre mesec dana, kada je ta odluka „načelno doneta“, pa sada „sledi samo potvrđivanje“. Tvrdi se i da, iako socijalisti izlaze iz vlasti, to neće narušiti većinu koju ima Bastać.

U vrhu SPS kao razlog za napuštanje vlasti u centralnoj beogradskoj opštini, prenosi Blic, navode učešće njenog predsednika Bastaća u demonstracijama i njegove akcije za sprečavanje javnih radova koje sprovodi gradska vlast. List piše da bi Bastać „mogao dobiti“ mesto šefa gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa jer je u Beogradu „prepoznatljiv opozicionar“.

Marko Bastać je za Danas demantovao sve ove navode, odnosno, pre svega, kontekst u kojem je vest objavljena.

– SPS nije u koaliciji na vlasti sa Čuvarima starog grada. Ne postoji nijedan koalicioni sporazum sa Čuvarima starog grada koji je na vlasti u opštini čiji sam predsednik, pa tako ne postoji ni sa socijalistima – tvrdi Marko Bastać za Danas.

Upitan ko onda čini vladajuću koaliciju na opštini Stari grad, Marko Bastać odgovara: „Slobodno lutajući odbornici“.

– Vidite, to niko živ ne zna, toliko odbornika je u protekle tri po godine napustilo partiju i prešlo u neku drugu ili postalo nezavisno od stranaka, da to više niko ne može da pohvata, pa ni ja – ističe Marko Bastać za Danas.

Na pitanje kako je moguće da se to ne zna, Bastać odgovora, da, ako ne zna on, onda je, valjda, jasno koliko je celokupna situacija nejasna.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda i funkcioner Socijalističke partije Srbije, u izjavi za Danas potvrđuje da će uskoro zasedati stranački organi da razmotre inicijativu predsednika socijalista, Ivice Dačića o izlasku te stranke iz vlasti na opštini Stari grad.

– Tačno je da je Ivica Dačić inicirao izlazak iz vlasti na opštini Stari grad i da ćemo vrlo brzo na stranačkim organima doneti odluku o tome – rekao je Nikodijević.

Upitan da li SPS izlazi iz vlasti, s obzirom na to da Marko Bastać tvrdi da ne postoji nikakav koalicioni sporazum između SPS i Čuvara starog grada, Nikola Nikodijević kaže: „Tačno je da nema koalicionog sporazuma. A, ako nije tačno da smo bili u vlasti sa njima, zašto mi onda o tome pričamo?“.

Nikola Nikodijević je posredno sugerisao na ovaj način da SPS jeste, prema njegovom mišljenju bio deo vlasti na Starom gradu.

Ko je vlast a ko opozicija

Na aprilskim izborima 2016. godine, najveći broj glasova dobila je Izborna lista Demokratska stranka – Čuvari Starog grada – Marko Bastać, za koju je glasalo 9.227 birača ili 32,33 odsto, tako da je ova lista u Skupštini gradske opštine Stari grad osvojila 20 mandata. Za izbornu listu Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje glasalo je 6.694 birača ili 23,45 odsto tako da je ova lista u Skupštini gradske opštine Stari grad osvojila 14 mandata.

Za listu Dosta je bilo – Saša Radulović glasalo je 3.948 birača ili 13,83 odsto, ili osam mandata. Za listu Demokratska stranka Srbije – Dveri – Sanda Rašković Ivić – glasalo je 1.998 birača ili 7 odsto birača, što je ovoj političkoj grupaciji donelo četiri mandata. SPS je osvojio četiri mandata ili 6,2 odsto glasova, dok je za izbornu listu Boris Tadić – Čedomiri Jovanović – Savez za bolju Srbiju, glasalo 1.694 birača ili 5,93 odsto, tako da je ova lista osvojila tri mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari