Beograd – Vlada Srbije na jučerašnjoj redovnoj sednici i zvanično je preporučila preduzeću Srbijagas da naplatu gasa građanima podeli na dva dela tako da prvi deo ukupnog zaduženja (62,5 odsto) ostane u nivou sadašnje cene, a da preostali deo računa od 37,5 odsto dospeva na naplatu u roku od šest meseci od plaćanja prvog dela.

Poskupljenje gasa bilo je glavna tema na jučerašnjoj sednici, pa je naloženo Ministarstvu rudarstva i energetike da u saradnji sa Srbijagasom i Agencijom za energetiku izvrši analizu marži distributera gasa i u roku od 15 dana Vladi dostavi informaciju o tome. U Vladi očekuju da primena tarifnog sistema uredi marže i sve korisnike gasa stavi u isti položaj. Tema rasprave bili su i odnosi u srpsko-ruskom preduzeću Jugorosgas zbog čega je Srbijagas juče dobio novog direktora.

– Vlada je naložila Ministarstvu rudarstva i energetike da u narednih sedam dana napravi izveštaj kako je došlo do promene akcijskog kapitala u Jugorosgasu i ko su nosioci akcijskog kapitala u toj firmi, kao i da u neposrednoj budućnosti preduzme sve aktivnosti da se u dogovoru s Gaspromom dođe do rešenja koje će omogućiti da nema posrednika u kupovini ruskog gasa – izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

On je dodao da je Vlada imenovala Dušana Bajatovića za novog generalnog direktora Srbijagasa. Ministar Škundrić obradovao je juče vozače najavom da će od ponedeljka benzin pojeftiniti za oko 15 odsto.

Kada je reč o ostalim odlukama, Škundrić je saopštio da je Vlada, u sklopu mera za ublažavanje efekta globalne finansijske krize, usvojila izmene Zakona o osiguranju depozita koje će omogućiti da garancija države na štedne uloge u bankama bude povećana sa 3.000 na 50.000 evra i to za fizička lica, preduzetnike i mala i sednja preduzeća. S tim u vezi, usvojene su i izmene Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i izmene Zakona o Agenciji za osiguranje depozita. Vlada je takođe usvojila izmene uredbi o načinu restrukturiranja subjekata privatizacije, o prodaji kapitala i imovine putem tendera i o prodaji kapitala i imovine putem aukcije.

Škundrić je saopštio da Vlada juče nije razmatrala strategiju restrukturiranja Jat ervejza, a da je za dve nedelje odložena rasprava o izmenama Zakona o akcizama.

 

Imenovanja

Vlada se juče bavila i nekim kadrovskim pitanjima tako da je za vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije postavljen doktor Đorđe Bajec, a za direktora Zavoda za udžbenike – Miloljub Albijanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari