Besmrtni puk 9. maja u Beogradu 1Foto: Pixabay/ falco

Na Dan pobede, 9. maja, u Beogradu će četvrti put biti održana međunarodna narodna manifestacija ”Besmrtni puk”, saopštio je danas Organizacioni odbor.

Organizovanjem manifestacije želimo da ukažemo dužno poštovanje prema srpskim herojima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine, navodi Besmrtni puk Srbija.

Svečani marš Besmrtnog puka počeće ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretaće se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde će biti održan svečani koncert, na kojem će nastupiti vokalni i dramski umetnici iz Srbije i Rusije. Kako se navodi, šetnja će biti održana bez bilo kakvih političkih obeležja i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter.

Pokret „Besmrtni puk“ je potekao u Rusiji, a za godinu početka uzima se 2011, kada je ulicama Tomska marširalo 5.000 ljudi koji su nosili portrete svojih predaka stradalih u Otadžbinskom ratu. Za nekoliko godina pokret je porastao na više od 1.200 gradova i oko 12 miliona ljudi, od kojih je samo centrom Moskve prošle godine prošetalo više od milion građana, na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Prošle godine manifestacija je održana u oko 40 zemalja, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju i Kinu.

Na organizaciji manifestacije u Srbiji zajednički radi više srpskih fondacija i medijskih kuća, uz podršku Grada Beograda i Ruskog doma u Beogradu. Organizacioni odbor poziva građane da ponesu slike svojih predaka i pridruže se svečanom maršu Besmrtnog puka u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari