Vizne olakšice, prema dogovoru Evropske komisije i srpske delegacije, uživaće poslovni ljudi, državni službenici, studenti, postdiplomci, stručnjaci, profesori univerziteta i pripadnici nekih profesija kao što su advokati i lekari.
U grupu srpskih državljana s pravom na vizne olakšice spadaju i „humanitarne kategorije“ stanovništva, odnosno osobe koja idu na lečenje i invalidi kojima je potrebna pomoć u EU.

Vizne olakšice, prema dogovoru Evropske komisije i srpske delegacije, uživaće poslovni ljudi, državni službenici, studenti, postdiplomci, stručnjaci, profesori univerziteta i pripadnici nekih profesija kao što su advokati i lekari.
U grupu srpskih državljana s pravom na vizne olakšice spadaju i „humanitarne kategorije“ stanovništva, odnosno osobe koja idu na lečenje i invalidi kojima je potrebna pomoć u EU. Vizne olakšice predviđene su i u cilju spajanja porodica koje podrazumeva posete članovima najuže porodice koji rade i žive u državama EU. Za Evropsku komisiju je ostalo sporno da li tom kategorijom obuhvati i braću i sestre kao najbližu porodicu, što je stav srpske strane.
Tanja Miščević je saopštila da vizne olakšice treba da obuhvate i novinare, aktiviste civilnog društva, učesnike sportskih takmičenja, omladinskih susreta, razmene gradova, saradnje i bratimljenja regiona, kao i penzionere i decu do šest godina. Srpska delegacija je izdejstvovala da se za olakšice traži minimum nužnih dokumenata, poput indeksa za studente i pozivnog pisma institucije u EU. Za poslovne ljude biće nužna potvrda Privredne komore Srbije i pozivno pismo iz države članice. Tanja Miščević kaže da je srpska delegacija „prijatno iznenađena stepenom razumevanja Evropske komisije“ za stavove srpske strane i potrebe srpskih građana, kao i „činjenicom da je prihvaćeno mnogo stvari“ za koje je delegacija Srbije mislila da mogu da budu sporne.
Pored dosad utvrđenih kategorija srpskih građana koji bi trebalo da uživaju vizne olakšice EU, kao što su đaci, studenti, profesori, stručnjaci i poslovni ljudi, s Evropskom komisijom je dogovoreno da time budu obuhvaćeni i predstavnici verskih zajednica registrovanih na teritoriji Srbije. Vizne olakšice će uključivati i neka turistička putovanja, pod uslovom da turističke agencije garantuju za turiste.
– To znači da je reč o turističkim agencijama koje imaju dobru poziciju i u državama EU, dakle da su kredibilni partneri u tom poslu – rekla je Tanja Miščević.
Sve kategorije srpskih građana koje budu imale pravo na vizne olakšice EU dobijaće u konzulatima zemalja EU besplatne vize, umesto dosad važeće tarife od 35 evra po vizi. U tu kategoriju su ušli penzioneri, ako putuju zbog lečenja ili idu u posetu svojoj porodici u nekoj zemlji EU, ili putuju turistički. Da bi srpski građani bili što bolje obavešteni kada mogu uživati vizne olakšice za putovanje u zemlje EU, biće izdata brošura koja će sadržati sva potrebna uputstva i koja će biti na raspolaganju u konzulatima zemalja EU u Srbiji.
Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je da u doradi teksta sporazuma o readmisiji ostaje još pitanje bivših građana bivše SFRJ. Reč je o tome da se osobama koje, u skladu s ugovorima o readmisiji, treba da budu primljene u neku zemlju bivše Jugoslavije, mora omogućiti da se ponovo uklope u društvo i „normalan život“, rekla je Tanja Miščević. Prema njenim rečima najbolji način jeste da im se da državljanstvo, a ne da budu apatridi. Evropska komisija insistira na formulaciji koja nije u skladu sa zakonom o državljanstvu Srbije i tu bi onda bilo objektivnih problema. Sada se radi na usaglašavanju tog pitanja, a razmatraju se još i pitanja nužnih dokumenata država EU i Srbije za te slučajeve. Tanja Miščević je dodala da jedini preostali problem predstavlja to da srpska vlada odobri režim bez viza za građane Rumunije koji putuju u Srbiju. Srbija ima bezvizni režim za građane ostalih država EU. Evropska unija očekuje, a srpska delegacija je danas saopštila da će to biti preporuka budućoj srpskoj vladi, da se bezvizni režim proširi i na državljane Rumunije.
Delegacija Vlade Srbije juče je pregovarala s predstavnicima Evropske komisije o sporazumu o readmisiji kojim će biti uređeni mehanizmi za vraćanje osoba koje ilegalno iz Srbije dođu na teritoriju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari