Ministri unutrašnjih poslova Slovenije i Austrije ocenili su da je Srbija na dobrom putu da počev od 1. januara 2010. dospe na belu šengensku listu EU.

Na završetku regionalne konferencije o ilegalnim imigracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu, održanoj u slovenačkom Brdu kod Kranja, kojoj je prisustvovao i srpski ministar policije Ivica Dačić, ministarka unutrašnjih poslova zemlje domaćina Katarina Kresal kazala je da će Srbija, Makedonija i Crna Gora najverovatnije do kraja ove godine dobiti bezvizni režim za putovanja u države EU. Marija Terezija Fekter, ministarka unutrašnjih poslova Austrije, precizirala je da je Makedonija već ispunila sve zahteve, a da su Srbija i Crna Gora na dobrom putu da to učine pre isteka ove godine.

– Mnoge države u svetu će biti na neki način uplašene od moguće vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana, smatrajući da će se time otvoriti vrata za organizovani kriminal. Srbija je spremna da preuzme sve rizike koji dolaze posle dobijanja vizne liberalizacije 1. januara – izjavio je tom prilikom Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari