Brdo kod Kranja

Samit: Stabilnost prioritet Jugoistočne Evrope 1

Samit: Stabilnost prioritet Jugoistočne Evrope

Visoki zvaničnici država Jugoistočne Evrope usvojili su danas na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održanom na Brdu kod Kranja Deklaraciju kojom su potvrdili posvećenost saradnji sa fokusom na evropsku perspektivu regiona, očuvanje bezbednosti i stabilnosti, saradnju mladih i povezanost u oblasti digitalne ekonomije.

Joksimovićeva odbila hrvatske novinare 2

Joksimovićeva odbila hrvatske novinare

Ministar Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je na Brdu kod Kranja, tokom sastanka Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, odbila da novinarima iz Hrvatske da izjavu, javila je Televizija N1.

Brnabić: Očekujemo nove slovenačke investicije 3

Brnabić: Očekujemo nove slovenačke investicije

Srbiji je regionalna saradnja jako bitna, uložili smo mnogo napora da bismo napravili osnovu za zdrav rast i prva obaveza ove Vlade Srbije da to nadograđuje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da se to ne može u dovoljnoj meri ostvariti ako ceo region nije percipiran kao stabilan, predvidiv i dovoljno povezan.

Vučić: Neka se u Prištini bave Srbima, naše je da sarađujemo 4

Vučić: Neka se u Prištini bave Srbima, naše je da sarađujemo

Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Delegacija Srbije u Sloveniji 5

Delegacija Srbije u Sloveniji

Sastanci na Brdu kod Kranja tokom današnjeg samita lidera Procesa Brdo – Brioni biće prilika da se sagleda obnovljena perspektiva evropske integracije za čitav region, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ljubljana će biti najveća podrška Beogradu na putu ka EU

Ljubljana će biti najveća podrška Beogradu na putu ka EU

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar poručili su nakon jučerašnje sednice dveju vlada na Brdu kod Kranja da Beograd i Ljubljana imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji do sada. Kako za Danas navode pojedini učesnici sastanaka, sednica dve vlade odvijala se u „vrlo prijateljskoj atmosferi“, nakon bilateralnog susreta Cerara i Vučića i resornih ministara.

Nužno jačanje ekonomske saradnje

Nužno jačanje ekonomske saradnje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se juče sa francuskim kolegom Fransoa Olandom na marginama neformalnog skupa lidera regiona održanog na Brdu kod Kranja, rečeno je Danasu u Nikolićevom kabinetu.


Od stabilnosti Balkana zavisi i stabilnost EU

Od stabilnosti Balkana zavisi i stabilnost EU

Predsednik Turske Abdulah Gul izjavio je juče da od stabilnosti Balkana zavisi i stabilnost EU. Gul je juče doputovao u zvaničnu posetu Sloveniji na poziv svog kolege Danila Tirka, s kojim je nakon razgovora na Brdu kod Kranja održao zajedničku konferenciju za novinare.

Bilateralnu saradnju odvojiti od evropskih integracija

Bilateralnu saradnju odvojiti od evropskih integracija

Usvajanjem zajedničke deklaracije okončana je konferencija na Brdu kod Kranja. U završnoj deklaraciji učesnici skupa pozdravili su potvrdu Lisabonskog ugovora kao inspiraciju i podsticaj za region. U deklaraciji učesnici potvrđuju privrženost uključivanju u Evropsku uniju i odlučnost u nastojanjima za ispunjavanje uslova i kriterijuma iz Kopenhagena i procesa za stabilizaciju i pridruživanje.

Bez viza od 1. januara

Bez viza od 1. januara

Ministri unutrašnjih poslova Slovenije i Austrije ocenili su da je Srbija na dobrom putu da počev od 1. januara 2010. dospe na belu šengensku listu EU.

Kosovo bez članstva u MOK

Kosovo bez članstva u MOK

Ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković izjavila je danas da je od Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) dobila uveravanja da Kosovo neće biti primljeno u tu organizaciju, niti u Međunarodni olimpijski komitet (MOK), sve dok ne bude postalo član Ujedinjenih nacija.

Prioritet ratifikacija reformskog ugovora

Prioritet ratifikacija reformskog ugovora

Mesec dana pred početak slovenačkog predsedavanja EU, na Brdu kod Kranja u subotu je svečano otvoren kongresni centar, gde će se održavati najveći broj događaja vezanih za predsedavanje.
„U prvoj polovini 2008. godine uložićemo sve svoje znanje, iskustvo, trud i upornost, pre svega zbog toga što želimo napredak u oblastima koje su ključne za uspeh zajednice i njenih država članica“, rekao je otvarajući centar slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel.