Pahor i Milanović će najverovatnije povući Deklaraciju Brdo-Brioni 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Inicijatori današnje Deklaracije Brdo-Brioni, predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, najvjerovatnije će u potpunosti povući deklaraciju koja je trebala biti usvojena na samitu na Brdu kod Kranja.

Razlog je protivljenje članova Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se u tekstu deklaracije nađe i pojam „legitimno predstavljanje“.

„Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima“, bilo je navedeno u predlogu dokumentu, javlja Hina.

S obzirom da su Džaferović i Komšić jasno rekli da neće podržati takav tekst dokumenta, Pahor i Milanović će potpuno povući deklaraciju nakon čega se neće ni razmatrati usvajanje.

Na sastanku u Sloveniji su prisutni, pored tri člana Predsedništva BiH, i predsednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Bajram Begaj.

Ovo je 11 sastanak lidera regiona od pokretanja inicijative procesa Brdo-Brioni 2010. godine, podseća Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari