Vučić: Usvojen zajednički zaključak bez hrvatskog predloga 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na samitu u Brdu kod Kranja usvojen zajednički zaključak u šest tačaka, ali bez hrvatskog stava o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH“.

Prema navodima hrvatskih medija s tom formulacijom se nisu složili predstavnici BiH.

Vučić je posla sastanka izjavio da bi Srbija taj stav predsednika Hrvatske Zorana Milanovića podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Uspeli smo da usvojimo zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana, viznu liberalizaciju za sve u regionu, davanje kandidatskog statusa BiH i ono što je za nas važno, to je da tražimo podršku EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao Zapadni Balkan kao i cela Evropa, ukoliko je moguće da je dobijemo ukoliko nije, opet nikom ništa“, rekao je Vučić novinarima u Sloveniji.

Samitu u Brdu kod Kranja su prisustvovali predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

„Pokazali smo dosta razlika, dijametralnih stavova, ali razgovor je tekao civilizovano, racionalno“, rekao je srpski predsednik i dodao da su glavna tema sastanka bila očekivanja regiona od Evopske unije.

Dodao je da je atmosfera na sastanku bila bolja nego prošle godine, iako je teža situacija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari