Bilčik: Primarni sagovornik EP biće stranke u parlamentu Srbije 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će primarni sagovornik tog tela EU ubuduće biti parlament Srbije, odnosno one stranke koje su postale parlamentarne na junskim izborima.

Bilčik je televiziji N1 rekao da pismo koje su lideri tri opozicione srpske stranke poslali poslanicima EP ne može da komentariše jer ga nije video, ali da EP podržava međuparlamentarni dijalog u Srbiji i da je „spreman da ponovo pomogne u tome“.

„Međutim, to je angažovanje između dva parlamenta, evropskog i srpskog. Već dugo čekamo potpuno konstituisanje Skupštine Srbije. Čim bude postojala saglasnost parlamenta Srbije, mi smo spremni da se angažujemo. Za to je potrebna saglasnost druge strane i političara koji su izabrani u Srbiji na izborima u junu“, kazao je Bilčik.

On je naveo da poslanici EP, kada govore o dijalogu, „misle na razgovor sa kolegama iz parlamenta Srbije“.

„Mi žalimo što je deo opozicije odlučio da bojkotuje izbore. Da su izašli, sastav Skupštine Srbije bi možda bio drugačiji nego što izgleda sada. Stoga, naš primarni sagovornik je parlament. Mi imamo dobru volju za dijalog sa svima, međutim, imamo učesnike u političkom životu koji su izašli na izbore, osvojili glasove i imaju podršku naroda. To su naši ključni partneri u dijalogu“, rekao je Bilčik.

Predsednici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana, Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Pavle Grbović, poslali su pismo poslanicima EP, u kojem su između ostalog naveli da juče objavljeni izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije shvataju kao signal za uzbunu zbog erozije demokratije kojom se „treba pozabaviti dijalogom uz posredovanje EU, kao jedinim odgovarajućim formatom za rešavanje političke krize i vraćanje Srbije na put ka članstvu u EU“.

Bilčik je za N1 kazao i da je EK bila objektivna kada je u izveštaju o napretku Srbije kritikovala stanje osnovnih prava, situaciju u pravosuđu i medijsku sliku.

„Mislim da izveštaj jasno prikazuje tačke na kojima je napredak postignut, posebno tu mislim na dijalog Beograda i Prištine i vrlo je dobro da tu sada vidimo dinamiku. Uopšteno, dobra vest su i ekonomski pokazatelji Srbije. Ipak, dugoročna i osnovna pitanja kao što su pravda, vladavina prava, osnovne slobode i prava građana zahtevaju reformu“, naveo je Bilčik.

On je dodao da su to „pitanja na koja je Komisija ukazala, iznela činjenice i bila kritična“.

„Mislim da je sada na novoj Vladi, sa novim mandatom, da konačno napravi odlučujuće korake u reformama. Kao što sam rekao na sednici spoljnopolitičkog odbora EP, budućnost proširenja, koja zavisi od ovih izveštaja, rešavaće se u regionu, na terenu u samim zemljama kandidatima“, rekao je izvestilac EP za Srbiju.

On je kazao da je EU „tu da ohrabri i pomogne“, ali da „ne može da uradi posao“ umesto samih zemalja.

„Odlučujuće korake morate vi sami napraviti u Srbiji sa novom Vladom i sa, kako smo videli, veoma snažnim mandatom. To znači da vam treba napredak na terenu, po pitanju konkretnih problema u vašem društvu. Potrebni su nam rezultati. I to se može ostvariti, te reforme, relativno brzo. U nekoliko meseci ili godinu dana može se stvoriti pravni okvir, i naravno onda raditi na sprovođenju“, naveo je.

Dodao je da postoji prostor da to bude učinjeno u naredne četiri godine, do kraja mandata Evropske komisije i novog saziva parlamenta Srbije, „da bar jedna zemlja bude spremna za članstvo“.

„Mislim da je to realistično. Jeste izazov, ali može da se uradi ako Vlada i političari u Srbiji budu potpuno posvećeni prijemu u Evropsku uniju. To se događalo u prošlosti i moguće je. Ali, moramo da vidimo potpuno usaglašavanje sa evropskom spoljnom politikom, i naravno moramo videti napredak u odnosima Beograda i Prištine“, rekao je Bilčik.

On je kazao da je „nešto od svega toga urađeno“, da se negde vidi napredak, ali da je važno da nova Vlada „demonstrira da joj je ulazak u EU prioritet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari