Bivši zvaničnik Pentagona: Dve godine do rešenja za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši zvaničnik Pentagona, direktor Pen Bajden centra Majkl Karpenter, izjavio je da je obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije nakon 20 meseci dobra stvar, ali da i dalje postoji problem sa njegovom strukturom, prenosi RTK.

„Zabrinuo sam se da američki pristup nije sinhronizovan sa EU, ali pozitivan je korak koji su nemačka kancelarka Angela Merkel i fracuski predsednik Emanuel Makron preduzeli za nastavak dijaloga“, ocenio je Karpenter.

Istakao je, međutim, da i dalje postoji problem sa strukturom dijaloga, posebno u podsticajima za promenu statusa kvo koji su, kako je naveo, veoma različiti za Kosovo i Srbiju.

„U Srbiji je najveći podsticaj članstvo u EU, za šta mora ispuniti određene uslove, dok je na Kosovu reč o viznoj liberalizaciji. To bi moglo biti i priznanje nekih zemalja, posebno pet zemalja članica EU, koje još nisu priznale Kosovo. To su pitanja koja bi mogla pružiti uravnoteženije igralište, tako da možemo gurnuti dijalog napred“, smatra Karpenter.

Kada je u pitanju postizanje sporazuma između Kosova i Srbije tokom sadašnje američke administracije, Karpenter je istakao da je skeptičan da će se to dogoditi, jer je, prema njegovim rečima, ona zauzela pogrešan pristup.

„Da bi se postiglo optimalno rešenje, bile bi potrebne dve godine, naravno uz blisku saradnju SAD i EU“, zaključio je Karpenter, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari