Boris TADIĆ: Nastavak sa 1. strane
– Pregovori nisu jednostavni, jer svaka stranka ima svoju ambiciju i svoju političku viziju. Radi se o tome da li ćemo se dogovoriti o osnovnim načelima vlade i da li ćemo deliti te osnovne ciljeve – objasnio je Tadić juče nakon takmičenja „Besede u Zoranovu čast“.

Boris TADIĆ: Nastavak sa 1. strane
– Pregovori nisu jednostavni, jer svaka stranka ima svoju ambiciju i svoju političku viziju. Radi se o tome da li ćemo se dogovoriti o osnovnim načelima vlade i da li ćemo deliti te osnovne ciljeve – objasnio je Tadić juče nakon takmičenja „Besede u Zoranovu čast“.
Prema njegovim rečima do sada je bilo mnogo usaglašavanja i postignutih dogovora i da „moramo nastaviti taj posao“. On je ocenio da svako mora biti svestan da je ovo ozbiljan trenutak za Srbiju, jer je Srbiji bitnije da uđe u EU, a ne obratno jer „EU ne čeka nikoga“.

Sloboda umetničkog izražavanja

DSS neće komentarisati izjave svog člana i vođe „Riblje čorbe“ Bore Đorđevića, koji je na nedavnom koncertu u Beogradskoj areni, sebe i članove svoje grupe predstavio kao poznate haške optuženike, Karadžića, Mladića, Šljivančanina, Plavšićku, ali i Legiju.

– Ne vidim šta stranka ima da se bavi koncertom „Riblje čorbe“ i ograđuje se od bilo čega – istakao je Mladenović, navodeći da kada se umetnici nađu na bini, sve što oni iznose je „sloboda umetničkog izražavanja“.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da partija Vojislava Koštunice očekuje konstruktivan razgovor u kome će biti „u načelu“ pokrenut i razgovor o „šestom principu, podele odgovornosti“. Dodajući da DSS veruje da DS ne očekuje apsolutnu vlast i da će podržati „šesti princip“ koji bi, po Mladenoviću, omogućio formiranje dugoročno stabilne vlasti koja će odgovarati i učesnicima pregovora i građanima, portparol DSS je dodao da je za njegovu stranku prihvatljivo da DS prva kaže za koju funkciju želi da preuzme odgovornost.
– Slikovito rečeno, potpuno smo spremni da Tadića podržimo ili za mesto premijera ili za šefa države, ali ne možemo ga podržati za obe funkcije istovremeno – naglasio je Mladenović.
Prema oceni portparola DSS, kada su pregovori o vladi u pitanju, treba biti optimista, jer „sve ide dobrim tokom“, ali ne može da se očekuje da će danas biti postignut neki dogovor. Mladenović je naveo da na nekom od narednih sastanaka treba zajedno da sednu tri stranke (DSS-NS,DS i G17 Plus) koje su, uz partije nacionalnih manjina, izrazile spremnost da formiraju novu vladu. Na novinarska pitanja da li ponuda Tadiću da odluči hoće li mesto premijera ili predsednika znači i da bi DSS, ako se DS odluči za predsednika vlade, podržala Božidara Đelića ili nekog drugog kandidata DS, te da bi Tadićeva stranka tako do predsedničkih izbora imala obe funkcije, Mladenović je odgovorio da će „sa kolegama iz DS razraditi sve varijante“ ukoliko prihvate „šesti princip“.
Mladenović je pregovore o formiranju vlade uporedio sa draftom igrača u američkoj košarkaškoj NBA ligi, odbacio tvrdnje da DSS ikog uslovljava ili ucenjuje i ponovio da im nije stalo do funkcija već do rešenja koje će Srbiji doneti dugoročnu stabilnost.
Inače, Beograd je spreman da počne novi krug pregovora o statusu Kosova, koji bi bili direktni i sa novim međunarodnim posrednikom, saopštio je Andreja Mladenović koji smatra da bi na taj način moglo da dođe do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja. Mladenović je predlog međunarodnog posrednika nazvao „Čeku Ahtisarijev“ predlog, koji nije u skladu sa međunarodnim pravom i potpuno odgovara albanskoj strani. Prema njegovim rečima, pošto principi Kontakt-grupe o iznalaženju kompromisnog rešenja nisu ispoštovani, „ne postoje formalni uslovi da se takav predlog nađe pred Savetom bezbednosti UN“. On je konstatovao da ne postoje ni „suštinski“ uslovi za to jer je Ahtisarijev predlog suprotan Povelji UN i međunarodnom pravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari