Borka Pavićević: U Đilasu vidim priliku da uspemo na izborima 1

Kad smo napravili Pokret slobodnih građana, ili, bolje rečeno, „slobodne ljude“, pravili smo to unutar jednog političkog konteksta koji je bio drugačiji od ovoga što sada imamo.

I to jeste jedan problem. Hoću da kažem da osećam sve procepe i komplikovanost trenutne situacije. Govorim principijelno kao građanka, nisam htela da napustim PSG, jer je već došlo do napuštanja, a to se prosto ne radi kad stvari krenu negde gde ne treba da krenu i nije u redu da tada čovek izađe. Moja odgovornost je u tome što nisam odmah u početku rekla da se ne slažem sa takvim predsedništvom, kakvo je bilo pre napuštanja pojedinaca, a nisam to učinila zato što čovek uvek ima taj malograđanski poriv da neko ne misli da ti sad nešto hoćeš za sebe. A, ustvari, to nije politički stav, to je trebalo reći, ocenjuje u razgovoru za Danas Borka Pavićević, članica i osnivačica PSG, obrazlažući svoje političko opredeljenje.

Komentarišući zamerke koje su oni koji su napustili PSG uputili Saši Jankoviću, sagovornica našeg lista kaže da u tim „argumentima“ ne može da učestvuje.

– Paradoks je u tome što ja ne znam za sve događaje za koje sam odgovorna. Ništa me ne pravda što ja nešto ne znam, mada je nivo tih saznanja nešto za šta mislim da nije politički zanimljivo. Puno je tu i trača i budalaština, a ne samo političkog stava. Podržala sam da kandidat za gradonačelnika ispred koalicije bude Dragan Đilas. Sa njim imam neka ranija iskustva koja me uveravaju da on može da uradi neke korisne stvari. On je sedeo deset sati ovde, u CZKD, na tribini o generalu Trifunoviću, kada sam ga i upoznala. Neki od takvih njegovih poteza su riskantni. Dobro je da je on zajedno sa „slobodnim ljudima“, odgovara sagovornica Danasa na pitanje zašto podržava Dragana Đilasa.

Na pitanje zašto „žmuri“ na poteze Dragana Đilasa koje je povlačio kada je bio na vlasti, poput prisilnog preseljenja Roma, homofobnih izjava, sumnji u način na koji je sticao bogatstvo, kontrole i vlasništva u medijima… direktorka CZKD se pozvala na vreme nakon sloma vlasti DS.

– Nakon zasluženog sloma vlasti DS, bili smo pozvani, nas nekoliko, da objasnimo zašto su oni izgubili izbore, i neki od nas su to njima izravno rekli – zbog toga što se niste ideološki opredeljivali, što ste bili apolitični, što je to bila politika da cveta hiljadu cvetova, a bez stava o mnogim važnim pitanjima, kao što su korupcija i narastanje siromaštva. Dragan Đilas je tada rekao da smo u pravu i da je to tačno. Ja hoću da mislim da je to nauk, ističe Pavićević za naš list.

Upitana zašto, recimo, nije podržala Ne da(vi)mo Beograd, zašto ta Inicijativa nije dovoljno dobra za nju, ona odgovara: „Njihov stav je krajnje legitiman“.

– Podržavam ih. To je dragocena inicijativa koja traje već dosta dugo. I jako mnogo je praktično uradila. Ja mislim da su nova lica neophodna i zato i mislim da je NDBG jedna sjajna stvar. Samo napred! – kaže Borka Pavićević.

Na ponovljeno pitanje zašto je njen izbor Đilas, čovek koji je imao šansu, bio na vlasti i iskompromitovao se, sagovornica Danasa kaže „kompromitovao se i nije se kompromitovao“.

– Nije gej parada smisao svih sloboda. Sada imamo paradu. Zato bi trebalo postaviti pitanje, gde su elementi tog fašizma. Govorimo, dakle, o fašizaciji društva, i moramo hitno da je zaustavimo. Deo antifišističke borbe koja je pred nama je u pravljenju narodnog otpora, otpora ljudi, jer je pred nama autokratija i fašizam. I nisu tu u pitanju grupe, kao što u toku rata nisu bile u pitanju paramilitarne jedinice, već je reč o subordinisanosti paramilitarnih jedinica državi. U Đilasu vidim izglednu priliku da uspemo na gradskim izborima. Đilas je riskantniji, izazivačkiji, bezobrazniji i drzovitiji. Ima u tome neke snage da to uopšte hoćeš da radiš, da sa time hoćeš da se boriš – smatra Pavićević.

Ako ne kažnjavamo one koji su grešili, nego ih ponovo kandidujemo, šta time činimo, pitali smo Borku Pavićević, koja na to odgovara konstatacijom da je pitanje u kojoj meri je odnos dobra i zla – šta je produktivno u ovoj situaciji, a šta nije. I to treba izmeriti, ističe ona, neophodan je novi društveni ugovor.

– Politički cilj je da se ovo stanje zamene ponosa za stid obrne. Šta je to što tera ljude da ponovo glasaju za Đilasa, pitate me… Snaga, potreba da se stvari promene, da se rizikuje, da se nešto lično stavi na crtu. Ne mislim da ima neko „ali“, ne mislim da je odgovor – ne volim Đilasa, ali ipak glasam za njega. Pristajem na to i mislim da je to – ta veza sa „slobodnim građanima“ – da je to hrabro. Nije „ali“ tu, nego upravo kapacitet za bitku, za odmeravanje. Ima mnogo ljudi sa parama, ali mora da postoji još nešto za opredeljenje… Prodali smo sve za novac, državu za kuću, kuću za plac, plac za automobil, automobil za cipele, vreme je da se novac uloži u promene. To je investicija, investicija je promena te prodaje. Sudim o tome na osnovu onoga što vidim… Đilas je smenjen pučem, proganjan najviše, dakle prepoznat je kao najopasniji za ovu vlast. Po onome što je radio, pokazao je da razume šta je Beograd, za razliku od aktuelnih beogradoljubaca. – ističe sagovornica Danasa.

Inicijativa NDBG je budućnost

– Inicijativa Ne davimo Beograd je čista, čisto je tu biti. Tu nema dileme, nisu Sartrove prljave ruke. Mi svi volimo čiste stvari. Međutim, pitanje je kad će doći te čiste stvari. Oni stvaraju budućnost, potrebno je vreme za stvaranje strukture, ili to revolucija. Ovaj sada trenutak pokazuje celu kumulaciju nerešenih političkih problema i zbog toga su mnogi od nas u potrebi da se one razreše, inače čovek ne bi u tome učestvovao. Osećam odgovornost pred tom urgentnošću, opredeljujem se na osnovu sadašnjosti, a njihova je budućnost – zaključuje Borka Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari