Borko Stefanović: Populističko sanjarenje Edija Rame 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Činjenicu da je albanski premijer Edi Rama obnovio retoriku o „velikoj Albaniji“ stručnjaci za spoljnu politiku iz Tirane i Beograda prvenstveno tumače kao gest populizma.

Istovremeno, pojedini naši sagovornici napominju da idejom da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kao i jednog predsednika, Rama iznova potpiruje separatističke težnje u ovom regionu.

Ardian Hackaj, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, ocenjuje za Danas da je „spoljna politika Albanije potpuno usklađena sa pozicijama Evropske unije, što je nedavno pomenula i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini“.

– Što se tiče njegove tvrdnje da Kosovo i Albanija treba da imaju istog predsednika, to ima sve karakteristike tipičnog političkog poteza načinjenog za potrebe unutrašnje albanske politike, smatra Hackaj.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije, komentariše za Danas da suočen sa velikim problemima u Albaniji, korupcionaškim aferama i hapšenjima, Rama pokreće opasne teme o takozvanoj „velikoj Albaniji“.

– Ovakvim izjavama se samo podgrevaju stare omraze i razni separatizmi na Balkanu. S druge strane, Kosovo i Albanija već imaju punu koordinaciju u spoljnim poslovima i zajedničke nastupe. Potrebno je reći da je taj projekat iluzija i ako bi i došlo do stvaranja stare Musolinijeve tvorevine „velike Albanije“, sigurno ne bi bila u granicama kako je zamišljaju. Zato je važno odustati od sličnih gluposti i nerealnih populističkih sanjarenja, poručuje Stefanović.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković konstatuje za Danas da je „evidentno Rama progovorio o mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije, što, za sada, ne deluje realno, ali sve zavisi od stava velikih sila“.

– Za Srbiju je u ovoj fazi neprihvatljiva ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije, ali tema koju pominje albanski premijer može da znači i eventualnu podelu Kosova i da predstavlja uvod u širu temu, kao što je rešavanje srpskog i albanskog pitanja na Balkanu. U svakom slučaju, ako bi se omogućilo Kosovu i Albaniji da imaju zajedničku spoljnu politiku i predsednika, onda bi to isto trebalo omogućiti i Srbiji i Republici Srpskoj, smatra Anđelković.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou biće nastavljen 26. februara, potvrdila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini. Šef vladine Kancelarije za KIM Marko Đurić izjavio je juče da je delegacija Beograda spremna da s predstavnicima Prištine razgovara o formiranju zajednice srpskih opština i ubistvu Olivera Ivanovića, preneo je FoNet. „Nema važnijih pitanja od ZSO, to je tema svih tema… Što se tiče istrage Ivanovićevog ubistva, naša delegacija očekuje mnogo odgovora na mnogo pitanja“, naveo je on.

Upitan kako komentariše Raminu izjavu, Đurić je rekao da ga „zabrinjava kada međunarodna zajednica ćuti povodom pretenzije na teritoriju druge države“. On je naglasio da „konačni sud o modelima za rešavanje kosovskog problema neće davati velike sile, već narod Srbije“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je lobiranje Slovenije za priznanje Kosova „iznenađenje za Srbiju“. Ona je ocenila da izjava slovenačkog predsednika Boruta Pahora da će pokušati da utiče na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine „nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima naše zemlje sa Slovenijom“.

– Neprijatno sam iznenađena izjavom predsednika Slovenije koja nije u duhu prijateljskih odnosa… O tome nismo razgovarali tokom našeg nedavnog sastanka, koji je bio dug i otvoren, naglasila je Brnabić u obraćanju medijima nakon sastanka s poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije.

Radio Slobodna Evropa javlja da Sjedinjene Države ne podržavaju razmenu teritorija između Kosova i Srbije i pozivaju Kosovo i Srbiju da budu „kreativni u pronalaženju rešenja“. U izjavi za RSE ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju uveče na konferenciji za novinare sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom izjavio da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da „budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis“.

Dogovor da zadovolji obe strane

Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN, dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu agenciji Beta, prenosi portal Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari