Borko Stefanović: SZS ne treba tražiti u istoriji 1Foto: Twitter / Borko Stefanović

Novoosnovanom Savezu za Srbiju koji je zvanično nastao kada i nekadašnja Koalicija Zajedno 2. septembra…

… Dragoljub Mićunović, jedan od osnivača i poslanik Demokratske stranke, ipak predviđa budućnost Demokratskog pokreta Srbije, poznatijeg kao Depos, takođe jednog od političkih udruženih frontova iz devedesetih godina.

Mogućnost da Savez završi postizbornim raspadom poput Deposa, juče za naš list nisu želeli da komentarišu lideri Saveza Dragan Đilas i Zoran Lutovac, koji je i predsednik DS. A Borko Stefanović, lider Levice Srbije, članice Saveza, za naš list navodi da SZS ne treba tražiti u istoriji.

– Savez za Srbiju je prvo veliko okupljanje opozicije u Srbiji u poslednjih 15 godina. Okupljeni smo jer su to građani tražili kroz više izbornih ciklusa i ostavili smo svoje razlike po strani, čvrsto opredeljeni da udruženi promenimo sistem i primenimo program od 30 tačaka. Zbog toga ne stoje paralele sa ranijim okupljanjima jer se mi ne okupljamo protiv nekog već „za“ Srbiju bolju od ove naprednjačke, lopovske i siromašne. Mislim da SZS ne treba tražiti u istoriji ili porediti sa nekima za šta mlađima treba Google – navodi Stefanović.

Mićunović se protivi odluci DS da uđe u raznorodni SZS i taj stav je izneo na sednici Glavnog odbora. On je obrazlažući svoj stav povukao paralelu između SZS i Deposa rekavši da i Savez i nekada Depos imaju svog protivnika i veruju da će brzom akcijom da promene vlast i da će zbog toga okupiti svakoga bez obzira na mišljenje i orijentaciju, od klerikalaca i monarhista, do demokrata, desničara i levičara, samo da ih je više. Prema njegovim rečima, posle raspada Deposa profitirali su neki ljudi koji su tada napravili stranke. On misli da je moguće da i Savez čeka ista budućnost ako se bude radilo tako kako se govori. „A govori se da će to biti neka tehnička saradnja, a to je moguće samo u parlamentu. Govori se kako to neće biti ideološka saradnja, ali se onda došlo do programa, a program, ipak, ima ideološki karakter. Tako je to ideološka koalicija, a tamo se odluke donose konsenzusom, što znači da je dovoljno da jedna članica ne glasa i nema odluke“, naveo je Mićunović za Blic.

Za političkog konsultanta Demostata Bobana Stojanovića zasad deluje da je Savez stabilan i da ukoliko „prežive“ prve izbora, mogu da učvrste svoju strukturu.

– Uvek postoji šansa i da se SZS raspadne, ali za sada deluje da su stabilni. I da su svesni da moraju zajedno da nastupaju kako bi opstali. Poređenje je možda neprimereno jer su drugačije okolnosti, ali Savez za sada deluje da su svi svesni da moraju zajedno i da je to jedini način da se preživi i da se stvori jedna opcija koja može da uzme pristojan procenat glasova i kao takvi da makar malo ugroze naprednjake. Verujem da će biti potresno za Savez ako Vučić raspiše neke vanredne izbore uskoro. Moraju da budu svesni da ovo nije savez za jedne izbore, već za dugoročnu borbu. Ako prežive prve izbore, verujem da će se Savez učvrstiti i ojačati svoju unutrašnju strukturu – kaže Stojanović komentarišući Mićunovićeve reči.

Depos je koalicija koju su, uoči izbora 1992, oformili Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije, Srpska liberalna stranka i Nova demokratija. Na republičkim izborima 1992. koalicija osvaja 16,89 odsto glasova. Iz koalicije 1993. izlazi DSS, ali joj se pridružuju Građanski savez i Narodna seljačka stranka. Na izborima 1993. Depos dobija 16,64 procenta podrške. Depos se raspada posle tih izbora jer ND pravi koalicioni sporazum sa SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari