Foto: FI/Jason Morrison

On je u izjavi novinarima u Zagrebu rekao da je tokom posete srpske ministarke pravosuđa Nele Kuburović dogovoreno da do leta bude održan sastanak radne grupe resornih ministarstava Srbije i Hrvatske formirane radi utvrđivanja međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina i razmeni podataka.

Bošnjaković je izrazio očekivanje da će jedan od sporazuma te grupe biti i stavljanje van snage srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, prenela je agencija Hina.

„Kroz jedan sporazum očekujemo stavljanje izvan snage zakona Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji. To ide vrlo teško, a iduće korake do leta tek treba da razmotrimo“, rekao je Bošnjaković.

Komentarišući slučaj osuđenog za ratne zločine Milorada Baraća, koji je u sredu iz Holandije izručen Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da je on smešten u istražni zatvor u Remetincu, da je pregledan i da će dalji postupci biti u skladu s mišljenjem lekara.

Na pitanje ima li njegovo ministarstvo informacije o ostalim nedostupnim osuđenicima za ratne zločine, Bošnjaković je odgovorio da se zbog srpske ustavne zabrane izručenja svojih državljana izručenja osuđenih odvijaju otežano. On je, međutim, dodao da se delotvornim pokazao evropski nalog za hapšenje.

Upravo na osnovu tog naloga, raspisanog pre dve godine, Hrvatskoj je u sredu izručen Milorad Barać, koji je na sudu u Gospiću osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u jesen 1991.

Povezani tekstovi