Bregu: Saradnja u regionu neophodna za razvoj Zapadnog Balkana 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas da bi regionalna ekonomska integracija uspela i bila u potpunosti povezana sa jedinstvenim evropskim tržištem potrebna je jasna politička spremnost svih aktera i partnera kako bi se osigurao sveobuhvatan pristup saradnji na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopšteno iz RCC, Brega je navela da je na regionu da zadrži opredeljenost za saradnju kao instrument koji uvek može iznova da donese konkretan napredak i ne izneveriti ogromnu podršku građana regionalnoj saradnji i članstvu u Evropskoj uniji.

U saopštenju se navodi da su danas, u sklopu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP, održana dva sastanka – sastanak ministara spoljnih poslova ovog Procesa i godišnji sastanak Saveta za regionalnu saradnju, koji je organizovan zajedno sa Kosovom kao odlazećim predsedavajućim SEECP-a.

„Regionalna saradnja ima svoje uspone i padove. Vremena kao što su ova, međutim, traže jačanje ekonomskog rasta i razvoja Zapadnog Balkana. Mnogo toga je urađeno, ali je još više ostalo da se uradi. Ponovo se mogu obavezati da ćemo uporno raditi na ostvarivanju rezultata, ali regionalna saradnja nije tehnički proces čiji uspeh zavisi od sastanaka i strategija na papiru. To je politički proces, umnogome pod uticajem političkih situacija, ali i mnogobrojnih izazova. Ne možemo uspeti ako ne budemo svi proaktivno učestvovali da se zaustave prijetnje regionalnoj stabilnosti i napretku“, dodala je Bregu.

Ona je zahvalila kolegama iz Prištine za sve napore koje su uložili tokom jednogodišnjeg predsedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i čestitala Ankari kao sledećem predsedavajućem ovim Procesom, koja je veliki pristalica regionalne saradnje.

Ministri učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi zahvalili su Savetu za regionalnu saradnju na dokazanoj konstruktivnoj ulozi u pogledu regionalne saradnje i iskazali punu podršku ovoj organizaciji i njenim aktivnostima.

Učesnici godišnjeg sastanka Saveta prihvatili su godišnji izveštaj generalne sekretarke za period 2019-2020. godina i podržali pripremu narednog Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, kao i strategije „Jugoistočna Evropa 2030“ (JIE 2030) na kojima Savet za regionalnu saradnju radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari