Brnabić: Borel mi je rekao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje Kosova 1Foto: BETA/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Santanderu, u Španiji, da joj je ministar spoljnih poslova Žozep Borel rekao da će, ako postane novi šef evropske diplomatije za šta je kandidat, imati uravnotežen i objektivan stav i da će mu jedan od prioriteta biti konačno rešavanje pitanja Kosova i dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Posle sastanka s Borelom, Brnabić je novinarima rekla da on danas zastupa stav Španije – nepriznavanje nezavisnosti Kosova, a da će stavove EU zastupati ako Evropski parlament potvrdi njegov izbor za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

„Stav EU prema nezavisnosti Kosova je neutralan. Oni nemaju stav pošto ne postoji konsenzus, postoje članice koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje nisu“, navela je Brnabić.

Ona je ocenila da bi imenovanje Borela za šefa evropske diplomatije bio „dobar potez za EU, ne zbog stavova Srbije, nego zato što Briselu treba manje birokrata, a više direktnih i hrabrih ljudi kakav je Borel“.

Brnabić je kazala da je Borelu skrenula pažnju „na dve značajne stvari“: na to da je EU garant Briselskog sporazuma „koji Priština apsolutno nije implementirala šest godina od potpisivanja“, i na to da Kosovo takson na uvoz robe iz Srbije direktno krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„To su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti EU da pokaže na svom primeru da je vladavina prava zaista važna“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je navela da je s Borelom najviše razgovarala o bilateralnim odnosima i ocenila da postoji veliki prostor za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

„Predsednik Vlade Španije nikada nije bio u poseti Srbiji i to moramo da promenimo“, rekla je Brnabić i nagovestila mogućnost da te posete bude ove godine.

Dodala je da je s Borelom razgovarala i o saradnji je univerziteta, saradnji u kulturi i privredi.

Brnabić će danas na Univerzitetu u Santanderu održati predavanje o proširenju Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari