Brnabić: Čvrst stav o Kosovu 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom inostranih poslova i odbrane Republike Kabo Verde Luiš Filipe Lopeš Tavarešom da dve države neguju prijateljske odnose i međusobno uvažavanje na osnovu kojeg grade i unapređuju ekonomsku, kulturnu i političku saradnju.

Brnabić je izrazila zahvalnost Republici Kabo Verde na čvrstom stavu u nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ističući da je za Srbiju to najvažnije nacionalno pitanje, saopštila je Vlada Srbije.

Ona se zahvalila za podršku Srbiji u dobijanju statusa pridruženog posmatrača u Zajednici zemalja portugalskog govornog područja u julu ove godine i rekla da veruje da će dve zemlje u toj organizaciji blisko sarađivati.

Brnabić je ocenila da je veoma zadovoljna činjenicom da pet državljana Kabo Verde studira u Srbiji i obećala da će Vlada Srbije nastaviti sa stipendiranjem studenata iz te države u okviru programa „Svet u Srbiji“.

Tavareš je podsetio na prijateljske odnose iz perioda bivše Jugoslavije, dodajući da je njegova zemlja uvek poštovala hrabrost i odlučnost Srbije, posvećenost građana sopstvenoj državi i slobodarski duh.

On je istakao da će Kabo Verde podržavati Srbiju u međunarodnim organizacijama u kojima ima članstvo.

U razgovoru je naglašeno da bi otvaranje počasnih konzulata Srbije i Republike Kabo Verde bilo od izuzetnog značaja za razvoj odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari