Brnabić i visoka delegacija Srbije na svečanom defileu povodom Dana RS u Banjaluci 1Banjaluka Foto: RTRS

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci je danas održan svečani defile kojem su prisustvovali najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsednicom vlade.

Defileu su, između ostalih, prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković i članovi entitetske vlade.

Defileu je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Defileu nije prisustvovao niko od predstavnika opozicionih stranaka u RS.

U svečanom defileu učestvovalo je 2.350 učesnika – jedinice MUP RS, među kojima i jedinica Žandarmerije, osnovana u avgustu prošle godine, predstavnici Boračke organizacije RS, Saveza ratnih vojnih invalida, Civilne zaštite, lovačkih udruženja, Unije studenata, Saveza izviđača, kao i studenti, sportisti i predstavnici kulturno-umetničkih udruženja…

U defileu je učestvovalo i pet terenskih vozila „despot“, proizvedenih u Tehničko-remontom zavodu Bratunac.

U defileu su uičestvovali i pripadnici organizacije „Noćni vukovi“.

Ustavni sud BiH je 2015. godine doneo odluku prema kojoj je proslava Dana RS 9. januara neustavna, jer je diskriminišuća po građane koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Republika Srpska je ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Ustavni sud BiH je u martu 2019. godine, po apelaciji delegata u Veću naroda RS, doneo novu odluku, navodeći da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar januar utvrđuje kao Dan republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Brnabić: RS je sinonim za mir

Republika Srpska (RS) je za vas sinomim za mir, stabilnost i sigurnost, poručila je danas u Banjaluci premijerka Srbije Ana Brnabić povodom obeležavanja Dana RS. „U eri permanentne nestabilnosti u kojoj živimo – a događaji u Evropi i svetu jasno to pokazuju – Republika Srpska je za vas sinomim za mir, stabilnost i sigurnost.

Situacija u svetu izaziva veliku zabrinutost i kod lidera većih država nego što je Srbija – matica koja ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu, ma gde on živeo“, naglasila je Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana RS.

Ona je rekla da je jedan od prioriteta Srbije „da ne bude trava po kojoj će se slonovi boriti“, ocenivši da je „tih borbi sve više, a tada trava najviše strada“. Brnabić je istakla da se danas svedoči lošim događajima u regionu i navela dešavanja u Crnoj Gori posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, koji se tumači kao diskriminacioni zakon za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Dodik: Srbi imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da narod ne može imati slobodu bez svoje države, a da Srbi danas imaju dve svoje države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Obraćajući se učesnicima defilea i gradjanima na Trgu Krajine povodom Dana republike, Dodik je naveo da 9. januar Dan republike, odabran u miru, kao izraz volje srpskog naroda.

„Stvorena u miru, odbranjena u ratu. Srbi znaju da im nema slobode bez države. Srbi imaju dve države, Srpsku i Srbiju“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi se nikad nisu borili samo za svoju slobodu, već su je uvek darivali i drugima.

„Tu slobodu danas u RS imaju svi, i Bošnjaci i Hrvati. Oni su deo naših instutucija, a neki od njih nam osporavaju naš dan“, kazao je Dodik.

Predsednica RS je istakla da je sve što se želi RS satkano u sloganu „Za sva vremena“, pod kojim se ove godine obeležava Dan RS.

„Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu“, kazala je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da će pred RS biti još mnogo izazova, dodavši da RS nikome ne treba da bude smetnja.

„Onima koji ne vole Republiku Srpsku poruka – zašto mislite da je vama važnije da nešto napadnete, nego nama da nešto branimo. Živela Republika Srpska“, rekla je Cvijanovićeva.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) danas su ponovili raniji stav da nisu protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proslavu Dana RS 9. januara proglasio neustavnom.

Iz OHR-a su pozivali sve političare da „pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i delovanja“.

Proslava Dana RS naišla je na oštre osude u Federaciji BiH, posebno kod bošnjačkih političara i stranaka.

Potpredsednik RS Ramiz Salkić ranije je zatražio od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da kazni političare koji su organizovali, kako je naveo, neustavnu proslavu Dana RS.

Dačić: Srebrenica nije jedna tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da nema formalne inicijative za formiranje zajedničke komisije Srbije i Republike Srpske povodom informacija o ratu u BiH objavljenih nakon skidanja oznake tajnosti sa britanskih dokumenata, ali da Srebrenica nije jedina tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva.

„Dosta je tema o kojima će se saznati puna istina čitajući arhive“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu. On je precizirao da misli na slučajeve poput zločina na sarajevskoj pijaci Markale, na to šta se dešavalo pre i posle hrvatske vojno-policijske operacije Oluja, a kada je reč o Kosovu, na aktivnosti vezano za izveštaje raznih bezebdnosnih službi o dogadjajima koji su prethodili bombardovanju.

„Treba pažljivo čitati… i preduzimati odredjene političke akcije, ali nema formalne inicijative (za osnivanje komisije)“, rekao je.

Banjalučke Nezavisne novine objavile su 4. januara sadržaj deklasifikovanog dokumenta britanskog ministarstva odbrane od 11. jula 1995. u kome se navodi da je napad Srba na Srebrenicu isprovocirala BH strana i da Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari