Brnabić: Ideje o razgraničenju "nemaju veze sa pameću" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da izjave predstavnika prištinskih vlasti, koji neke teritorije na jugu Srbije pominju kao moguća buduća razgraničenja, „nemaju veze sa pameću“.

Na pitanje novinara o zvaničnom stavu predstavnika vlasti Kosova, po kojem se, kao neka moguća buduća razgraničenja, pominju teritorije juga Srbije, Brnabić je odgovorila: „Trudiću se da budem politički korektna i diplomata, reći ću samo da to nema veze s pameću“.

„To o čemu oni pričaju, nikave veze ni sa relanošću, ni s pameću nema. Ja bih im preporučila da probaju da se vrate u realnost i shvate pravila ponašanaja u 21. veku, da idemo u dijalog, a ne u podizanje barijera“, naglasila je Brnabić.

Ona je u Klubu poslanika, gde je prisustvovala javnoj raspavi o Nacrtu medijske strategije, novinarima izjavila da su na teritoriji Kosova i Metohije od 21. novembra prošle godine „zabranjeni mediji“ iz centralne Srbije.

Pozvala se, pri tome, na primer penzionera na Kosovu koji nema internet, pa ne može da se informiše onlajn, a ne može ni da dobije štampu na srpskom jeziku.

O tome se u Srbiji ne govori, predočila je Brnabić i ocenila da bi među medijima trebalo da bude više solidarnosti i da ona važi na celoj teritoriji Srbije.

Odgovarajući na pitanja, ona je istakla i da je u Srbiji primetan trend rasta plata, koji će biti nastavljen.

Kako je objasnila, da je Republički zavod za statistiku zadržao staru metodologiju, prosečna plata u Srbiji bi u decembru 2018. bila 490 evra, što je blizu onih 500 evra koje je predvideo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Metodologija je, međutim, promenjena i prema novoj, konzervativnoj, decembarska prosečna plata je iznosila 443 evra, ali Brnabić očekuje da će u januaru ove godine biti 460 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari