Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Na pitanje novinara o zvaničnom stavu predstavnika vlasti Kosova, po kojem se, kao neka moguća buduća razgraničenja, pominju teritorije juga Srbije, Brnabić je odgovorila: „Trudiću se da budem politički korektna i diplomata, reći ću samo da to nema veze s pameću“.

„To o čemu oni pričaju, nikave veze ni sa relanošću, ni s pameću nema. Ja bih im preporučila da probaju da se vrate u realnost i shvate pravila ponašanaja u 21. veku, da idemo u dijalog, a ne u podizanje barijera“, naglasila je Brnabić.

Ona je u Klubu poslanika, gde je prisustvovala javnoj raspavi o Nacrtu medijske strategije, novinarima izjavila da su na teritoriji Kosova i Metohije od 21. novembra prošle godine „zabranjeni mediji“ iz centralne Srbije.

Pozvala se, pri tome, na primer penzionera na Kosovu koji nema internet, pa ne može da se informiše onlajn, a ne može ni da dobije štampu na srpskom jeziku.

O tome se u Srbiji ne govori, predočila je Brnabić i ocenila da bi među medijima trebalo da bude više solidarnosti i da ona važi na celoj teritoriji Srbije.

Odgovarajući na pitanja, ona je istakla i da je u Srbiji primetan trend rasta plata, koji će biti nastavljen.

Kako je objasnila, da je Republički zavod za statistiku zadržao staru metodologiju, prosečna plata u Srbiji bi u decembru 2018. bila 490 evra, što je blizu onih 500 evra koje je predvideo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Metodologija je, međutim, promenjena i prema novoj, konzervativnoj, decembarska prosečna plata je iznosila 443 evra, ali Brnabić očekuje da će u januaru ove godine biti 460 evra.

Povezani tekstovi