Brnabić iritira radikale u naprednjacima 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Zahlađenje odnosa između predsednika SNS Aleksandra Vučića i članice ove partije Ane Brnabić, koji obavljaju funkcije predsednika i premijera Srbije, uzrokovano je procenom Vučića i njegovih najbližih saradnika da Brnabić možda u predstojećoj izbornoj kampanji ne bi doprinela boljem stranačkom rezultatu, kažu nezvanično za Danas izvori bliski partijskom rukovodstvu naprednjaka.

Razlog tome je, kako kažu naši sagovornici, to što nju konzervativno i bivše radikalsko biračko telo SNS nije prihvatilo, upravo zbog onoga što ju je kvalifikovalo da je Vučić, posle izbora, „izvuče iz šešira“ kao premijerku, dakle pripadnost ženskom polu i gej populaciji.

Izvori Danasa bliski naprednjacima prenose da se zbog toga sve češće u neformalnim razgovorima o njenom nasledniku pominje Marko Čadež, koji sada obavlja funkciju predsednika Privredne komore Srbije.

Naši sagovornici navode da se u analizama koje najuži krug oko Vučića redovno radi pokazuje da Brnabić sa mesta premijera, odnedavno i članice SNS, nije doprinela rastu rejtinga, a postoji ozbiljna mogućnost da se takav trend nastavi, ili čak bude negativnih pomaka.

Osipanje biračkog tela ka radikalima naprednjaci ne smeju dozvoliti, smatraju naši izvori. Kako nam je objašnjeno, Brnabić nije učestvovala u prethodnoj naprednjačkoj kampanji, a u ovoj bi njeno izostajanje bilo vidljivo, kao što se već primećuje to što je izostala sa nekih nedavnih važnih događaja na kojima je bio Vučić.

Naši izvori navode da se traže načini da se ona ipak uključi u kampanju ali da se smanje eventualni negativni efekti uticaja na birače naprednjake u kojima bi mogao da proradi prigušeni radikalski nerv. Osim toga, smatraju naši sagovornici ni Brnabić nije imuna na afere u kojima je, kako su pisali tabloidi, jedan od aktera član njene porodice.

Ovakvo stanje, dodaju naši izvori, otežava situaciju i za samog Vučića, koji sam nosi sav rejting naprednjaka. Pod teretom afera njegov mogući naslednik u stranci Nebojša Stefanović nije u stanju da iznese kampanju i olakša posao Vučiću. Brnabić je svojevremeno važila za nekog ko bi to mogao.

Sada se ipak ispostavlja, nezvanična je procena naprednjaka, da je njen doprinos minimalan, a mogao bi da bude i negativan.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, na pitanje može li Brnabić da sa Vučića preuzme deo tereta u kampanji, za Danas kaže da Brnabić ne može niti je planirano da u kampanji preuzme Vučićevu ulogu.

– Kao premijerka ona nosi težinu i verovatno će biti uključena u prezentovanje onoga što je vlada uradila. Ona nije percipirana kao političar niti se ponaša tako, jer je u vladu ušla najpre kao ekspert na mestu ministra, a zatim je postala premijerka – navodi Pejić.

Kako je Danas već pisao, Brnabić je po rejtingu iza Dragana Markovića Plame, Ivice Dačića, kao i Nebojše Stefanovića, nije se u Vladi nametnula kao autoritet, a uz to joj ni javni nastupi ne idu od ruke. Zato su, kako kažu naši sagovornici, odnosi Vučića i Brnabić na silaznoj putanji.

Prema rečima naših sagovornika, Brnabić je tražila da bude postavljena za ambasadora Srbije u SAD, ali odgovor od Vučića nije dobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari