Brnabić: NATO poštuje Srbiju 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkom Pensom danas u Podgorici razgovarala o odnosu Srbije i NATO, uz ocenu da je on dobar i da NATO potpuno poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Pričali smo pre svega o odnosu Srbije i NATO, on je dobar i najvažnije je da NATO potpuno poštuje vojnu neutralnost Srbije, a da Srbija poštuje odluke zemalja regiona koje žele da postanu deo NATO alijanse, izjavila je Brnabić za RTS. Imamo potpuno međusobno uvažavanje i razumevanje, dodala je, i naglasila da je „Srbija stvarno, iskreno vojno neutralna“.

Premijerka je istakla ocenu Pensa da dijalog Srbije i Amerike ide dobro i napomenula da je njen susret bio za kratko vreme drugi sastanak američkog potpredsednika sa državnim vrhom Srbije.

Brnabić je rekla da se u Podgorici upoznala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, sa kojim se pozdravila u prolazu, pošto nisu bili planirani zvanični susreti. Sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem je, kako je rekla, duže pričala o povećanju taksi na poljoprivredene proizvode iz zemalja koje nisu članice EU.

Čini mi se da hrvatski premijer nije imao sve informacije, jer je to, kako je objasnio, odluka Ministarstva poljoprivrede koja nije bila na vladi, rekla je Brnabić. Zamolila sam Plenkovića da u najkraćem mogućem roku ministar poljoprivrede Hrvatske kontaktira srpskog kolegu Branislava Nedimovića i ministra trgovine Rasima LJajića i da u narednim danima razgovaramo o rešavanju preoblema, koji se tiče i Sporazuma o stabilizaciji i priodruživanju, rekla je Brnabić.

Nadam se da će se to rešiti na bilateralnom nivou i da neće morati da reaguje Evropska komisija, a ukoliko se ne reši, sigurna sam da će Komisuja reagovati, istakla je Brnabić. Ona je predočila da su u ovom trenutku predviđanja ekonomskog rasta Srbije u 2017. oko 2,5 odsto, a da Vlada Srbije planira mere koje će omogućiti suficit u budžetu.

Sve što je vlada mogla da uradi daje fantastične rezultate – industrijska proizvodnja postigla je rast veći od šest odsto, izvoz je uvećan za više od 10 odsto, javni dug je smanjen na oko 65 odsto BDP, a nezaposlenost je smanjena na oko 14 procenata, navela je Brnabić. Sve što je do nas urađeno je na najbolji i najprofesionalniji način, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari