Brnabić: Neverovatno da se Tači "širi" i na centralnu Srbiju 1Ana Brnabić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je neozbiljna izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da mirovnog sporazuma neće biti bez pripajanja Preševa, Bujanovca i Međveđe Kosovu, prenosi N1.

„Ta izjava je neozbiljna i mislim da je ona za neke njihove, na Kosovu i Metohiji, unutrašnjo-političke svrhe. O tome nije razgovarano. Neverovatno mi je da se oni sada šire i na teritoriju centralne Srbije“, rekla je Brnabić novinarima posle obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel.

Kosovski predsednik Hašim Tači je u autorskom tekstu, objavljenom na njegovom sajtu, ponovo predlažio opciju „korekcije granice“.

„Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo“, napisao je Tači.

On je naveo i da zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnost i da je to glavna prepreka evroatlanstkom putu Kosova.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ranije danas rekao da se Srbiji sugeriše da korekcija granica nije opcija, jer je nerealna i da Beograd to ne sme da traži. Naveo je da se zato Srbiji nudi formiranje ZSO u zamenu za kosovsku nezavisnost i dodao da „to neće moći“.

„Oni neće da pričaju kao o korekciji granica, a hoće Preševo i Bujanovac. Mnogo su pametni. Samo to mogu da kažem. Znate li kad će to biti, da upotrebim narodski izraz? Kada ćemo mi njih priznati, pustiti u Ujedinjene nacije, dati im Preševo i Bujanovac, da ih priznamo kao državu i da još tome dodaju… Kad na vrbi rodi grožđe“, poručio je Dačić.

„Politička elita u Srbiji, personifikovana u Aleksandru Vučiću, i politička elita na Kosovu, predstavljena u Hašimu Tačiju, dobrim delom pogrešno, pošto su političke snage na Kosovu dosta podeljene, uspela je da nametne temu o promeni granica kao nečemu što treba uzeti u obzir i o čemu treba razgovarati. Proces je u toku. Ta ideja se sada gura, da li će uspeti to ćemo videti“, rekao je glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović gostujući na N1.

Teodorović ističe da su Vučić i Tači shvatili da su međunarodne političke okolnosti dosta prevrtljive i nepredvidljive i podseća na sve češća neslaganja evropske i američke diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari