Brnabić o taksi Kosova na robu iz Srbije i odlasku građana iz zemlje 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da su od toga što je Priština uvela taksu na robu iz Srbije, štetu imali i građani Srbije i Kosova i ocenila da će oni napuštati zemlju ako im se ne ponudi drugačija persprekiva.

Na pitanje novinara o najavi novog premijera Kosova Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu i uvesti „recipročne mere“, Brnabić je rekla da je važno da se ostavi prošlost i da se građanima ponudi dugačija perspektiva jer su zbog taksi i građani Kosova imali štetu zbog povećanja cena i nepovećavanje broja radnih mesta.

„Ako građanima ne ponudimo drugačiju perspektivu, otići će iz zemlje. To nije način da krenemo u budućnost“, rekala je ona.

Napomenula je da će krakotočnim potezima, kao što je otvaranje avionske linije između Beograda i Prištine i izgradnjom puteva građanima biti ponuđena bolja perspektiva.

Brnabić: Ispitati imovinu političara pre stupanja na funkciju i posle nje

Brnabić je rekla da se zalaže da se Zakonom o ispitivanju porekla imovine detaljno ispita imovina funkcionera pre nego što preuzu funkciju i kada je napuste.

Ona je na pitanje novinara na konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da li se zalaže za detaljnije ispitivanje imovine rekla da je to potrebno ne samo zbog sumnji na korupciju političara nego i zbog insinuacija na korupciju, a bez dokaza.

Predlogom zakona o ispitivanju imovine koji je ušao u skupštinsku proceduru uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, njegovi prijavljeni prihodi stečeni u određenom periodu i poseban porez na uvećanje imovine, za koje fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način.

„Treba ispitati sa čime funkcioneri ulaze u politiku i sa čime izlaze. Nisu svi isti“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Reforma javnih preduzeća – prioritetni zadatak buduće vlade

Premijerka Srbije Ana Branbić rekla je danas da reforma javnih preduzeća ostaje kao prioritetni zadatak buduće vlade, a da se njena vlada nije time dovoljno bavila jer je radila na drugim reformama.

Na pitanje novinara na konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o oceni šefa kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijana Sose da kasne reforme javnih preduzeća, Brnabić je rekla da se slaže.

„Reforme javnih preduzeća nisu išle dovoljno brzo jer je Vlada Srbije radila na reformama drugih stvari za koje je mislila da su prioritetnije“, reka je Brnabić.

Dodala je da je Vlada našla strateška rešenja za Železaru iz Smedereva, Azotaru iz Pančeva, RTB Bor i PKB „Beograd“ zbog kojih je „budžet krvario“.

„Da smo se istovremeno bavili reformama svi tih preduzeća, ništa ne bi bilo kako treba“, ocenila je predsednica Vlade i rekla da su reforme javnih preduzeća prioritet Programom Srbija 2020-2025. godine.

Na pitanje da li će u Beogradu ove godine početi izgradnja metroa i kako će se to finasirati, Brnabić je rekla da „misli da će radovi početi ove godine“ i da su za to predviđena „određena sredstva“ u državnom budžetu za ovu godinu.

„Pregovaramo s više finansijera, zainteresovani su Kinezi i Francuzi“, rekla je premijerka.

Brnabić: U Vladi nema špijuna, nisam osećala potrebu da reagujem na optužbe radikala

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u Vladi Srbije nema špijuna, kako tvrdi predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, i osudila njegov napad na potpredsednicu Vlade i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović.

„Aposlutno ne postoji nijedan dokaz da je bilo koji član Vladi Srbije umešan u neku špijunsku aferu. To su gluposti i neću na to da odgovaram“, kazala je Brnabić novinarima na molbu da prokomentariše izjavu predsednika SRS da je ministarka Mihajlović špijun.

Ona je podsetila da su joj radikali već postavljali pitanja u vezi sa tim u Skupštini Srbije, dodavši da su za špijunažu optuživali ne samo ministarku Mihajlović, već i neke druge članove kabineta.

Na pitanje zašto nije reagovala na Šešeljev napad na ministarku Mihajlović, premijerka je navela da je „bilo jasno da Vlada osuđuje taj napad“.

„Tako da nisam osećala potrebu da lično reagujem na njega“, rekla je ona.

Brnabić je istakla da je taj napad „apsolutno nedopustiv“ i dodala da se „ne da ni komentarisati“.

Brnabić: Prioritet Vlade Srbije reforme u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da se prioritetno radi na reformama u tri oblasti: u zdravstvenom sistemu, obrazovanju i sistemu socijalne zaštite.

Na predstavljanju 12. izdanja „Sive knijige“ NALED-a ona je kazala da se u te tri oblasti očekuju strukturne reforme kako bi sistem bio transparentniji i efikasniji, a građani dobili bolju uslugu.

Rekla je da za e-zdravstvo postoji konkretan akcioni plan, a očekuje se da će reforme dovesti do značajnog unapređenja zdravstvenog sistema.

„To bi trebalo da omogući bolji sistem upravljanja koji će za novac koji se godišnje izdvaja za zdravstvo, što je oko 2,5 milijardi evra, omogućiti bolji kvalitet usluge“, kazala je Brnabić.

U obrazovanju je najavila uvođenje digitalizacije, odnosno informacionog sistema prosvete, kako bi bolje komunicirao sa privredom.

Najavila je i reformu sistema socijalne zaštite, sa ciljem da se za isti uloženi novac uradi više za građane, u čemu će pomoći i uvođenje elektronskih socijalnih karata.

Brnabić je dodala da će biti doneta Stretegija industrijskog razvoja Srbije, za koju se očekuje da će biti usvojena do kraja februara, Strategija pametne specijalizacije, i Strategija razvoja veštačke inteligencije.

Brnabić je kazala i da očekuje da će po reformama ova godina biti uspešnija od prethodne jer Vlada već sprovodi sedam od 10 ključnih preporuka koje su date u najnovijoj, 12. „Sivoj knjizi“ NALED-a.

Navela je da je prošle godine sproveden najveći broj preporuka u prethodnih 12 godina, od kad NALED predlaže reforme, istakavši da je to pokazatelj da Vlada ubrzava tempo, a ne usporava.

Rekla je da država radi na uspostavljanju registara u sistemu eUprave, smanjenju poreskog opterećenja rada, uređivanju novih i fleksibilnih oblika zapošljavanja, proširenju reforme sezonskih poslova, uvođenju „eAgrara“ za podsticaje u poljoprivredi, „eProstora“ i reformi u oblasti imovine i urbanizma, do reforme zdravstva i unapređenja zaštite životne sredine.

Podsetila je da je ove, kao i prošle godine, ključ reformi u digitalizaciji javne uprave i uvođenju elektronske uprave radi pojednostavljenja procedura, a povećanja efikasnosti i transparentosti.

Kao dobar primer je navela novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji omogućava da privreda čuva dokumenta samo u elektronskom obliku.

Brnabić je podsetila i da je završena reforma sistema paušalnog oporezivanja, reforma sistema za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, reforma katastra i ukidanje poreskih prijava.

Rezultati reformi su, kako je ocenila, olakšan život za oko 500.000 građana koji svake godine učestvuju u nekoj od procedura pred katastrom, potom olakšano poslovanje za oko 100.000 „paušalaca“ u Srbiji.

„Omogućena je i bezbednost i sigurnost za oko 30.000 sezonaca i više od 300 poslodavaca koji ih angažuju za radove u poljoprivredi, kao i manje administracije za oko 400.000 biznisa koji ne moraju da koriste pečat i oko 100.000 firmi kojima su potrebna poreska uverenja“, navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari